Programma dodenherdenking Papendrecht

0
164
Foto: Hans Hulswit

PAPENDRECHT – Zaterdag is het 4 mei en herdenkt Nederland zijn doden. Dat gebeurt natuurlijk ook in Papendrecht. In de loop der jaren is de Papendrechtse herdenking uitgegroeid tot een plechtige Stille Tocht langs een paar gedenkplaatsen, een bijeenkomst in de Grote Kerk en de twee minuten stilte bij het oorlogsmonument gevolgd door kransleggingen.

Het programma voor de Dodenherdenking van 2024.

18:15 uur: Verzamelen voor de Stille Tocht bij de Joodse gedenksteen op de hoek van het Bosch/Pontonniersweg.

18:24 uur: May van der Giessen zingt een lied over het antisemitisme van toen en nu.

18:27 uur Leggen bloemstuk door Sandra Verdoorn namens het Oranjecomité /4 mei comité ter nagedachtenis vermoorden families Van Hegten en Van Straaten, aansluiten 1 minuut stilte.

18:30 uur Start van de Stille Tocht onder begeleiding van tamboers lopen we over ’t Zand richting de Grote Kerk, bij het voormalig woonhuis van de verzetsstrijder Gerrit van Dalen zal door Willem Goudriaan een bloemstuk worden gelegd.

19:00 uur Herdenkingsdienst. Naast burgemeester Van Driel spreekt namens Defensie Luitenant ter Zee Ben Benneker, namens het OKP ds. Bert Weerd en namens de jeugd Wim Goudriaan. Voordat de voorzitter Jan Kazen de herdenking afsluit zal Kelly van Hout een gedicht voordragen. Muziek wordt verzorgd door organist Arie de Bruijn en Beat Maure op trombone.

19:45 uur: We verlaten de kerk en vervolgen de Stille Tocht naar het ’40-’45 monument op de begraafplaats. Hier staan militairen van het Korps Nationale Reserve al opgesteld.

20:00 uur: Twee minuten stilte.

20:02 uur: Het leggen van de kransen, gevolgd door het leggen van bloemen bij de oorlogsslachtoffers. Deze plechtigheden zijn, zoals ieder jaar, ingebed in vaste rituelen. Het blazen van het taptoe signaal door Edward Renneberg, het zingen van het Wilhelmus en het spelen van koralen door muziekvereniging Excelsior onder leiding van Ruud Welle, die dit jaar ook weer het koor heeft opgesteld. Nieuw is dat er een gedicht wordt opgedragen voordat we richting de graven lopen. Het gedicht wordt voorgedragen door Feline de Jong.

20:25 uur: Fly-By van oude vliegtuigen.

20:30 uur: Koffie in de aula en afsluiting door Jan Kazen.