Bijbetalen om je kliko te legen? In Zwijndrecht is restafval bijna gehalveerd

0
184

REGIO – De nieuwe manier van afvalinzameling in Zwijndrecht heeft voor ruim veertig procent minder restafval gezorgd. Dat blijkt uit de jaarcijfers van afvalverwerker HVC. Per inwoner gaat het om zo’n 81 kilo afval dat niet in de verbrandingsoven is beland.

Vanaf 1 januari 2023 betalen inwoners van Zwijndrecht elke keer bijna 7 euro als ze de grote grijze afvalcontainer aan de straat zetten. Het zogenoemde recycle-tarief heeft als doel om inwoners te motiveren beter afval te scheiden. Het tarief geldt namelijk niet voor plastic- en gft-afval.

Hergebruik stimuleren
“De grootste milieu-impact is te bereiken door afval te voorkomen”, schrijft HVC-directeur Dion van Steensel in het jaarverslag. “De kern van de opgave van HVC is om zo snel mogelijk de totale hoeveelheid afval te laten dalen en het afval dát ontstaat zo goed mogelijk te hergebruiken.”

In Papendrecht is het ‘omgekeerd inzamelen’ al gedeeltelijk ingevoerd. Hierbij wordt restafval naar een ondergrondse container gebracht tegen betaling van 1,50 euro of 0,75 euro.

Foto: Hans Hulswit