Gemaal Kinderdijk open na renovatie

0
88
Foto: Waterschap Rivierenland

KINDERDIJK – Op zaterdag 11 mei stelt Waterschap Rivierenland het recent gerenoveerde J.U. Smitgemaal in Kinderdijk opnieuw open voor publiek. Tijdens de nationale Molen- en Gemalendag kan iedereen tussen 11.00 en 16.00 uur een kijkje komen nemen op deze unieke locatie in de Alblasserwaard.

Op deze dag zijn rondleiders aanwezig om bezoekers alles te leren over de huidige en toekomstige werking van dit gemaal. Het is de eerste keer na de renovatie dat het gemaal wordt opengesteld voor publiek.

Het JU Smitgemaal dateert uit de jaren ’70 maar is recent volledig gerenoveerd. Twee oude dieselmotoren zijn vervangen door elektrische motoren. Eén dieselmotor is behouden gebleven. De enorme vijzels staan mooi in het zicht met op de achtergrond de 19 historische molens van Kinderdijk. Het gebied is onderdeel van het Unesco Werelderfgoed.

Het JU Smitgemaal bevindt zich bij de wereldberoemde molens van Kinderdijk: Molenkade Nederwaard 1972 in Kinderdijk.

Het gemaal is gratis toegankelijk van 11.00 tot 16.00 uur op zaterdag 11 mei 2024.