Schipperskind, tegelzetter en spuitgast: de nieuwe burgemeester van Zwijndrecht

0
94
De nieuwe burgemeester van Zwijndrecht, Leon Anink

ZWIJNDRECHT – Hij groeide op als schipperskind in havendorpje Rozenburg, werd tegelzetter en ging daarna bij de brandweer. Later rolde hij in gemeentelijke functies en nu is Leon Anink (43) de kersverse burgemeester van Zwijndrecht. “Je moet laten zien wie je bent, doen wat je zegt en vooral geen dingen doen die je niet waar kunt maken.”

Anink werd op 23 april geïnstalleerd en daarmee is de VVD’er de opvolger van Hein van der Loo. “De Drechtsteden is een hele interessante regio als het gaat om samenwerken”, vertelt Anink. “Zeker als burgemeester heb je daar een hele belangrijke rol in. Dus dat vind ik een mooie uitdaging.”

Hiervoor was Anink gemeentesecretaris van de gemeente Molenlanden en werd hij in 2018 VVD-raadslid in Capelle aan den IJssel. En nu dus een nieuwe uitdaging in Zwijndrecht. Hij voelt zich er naar eigen zeggen al snel thuis. “Dat heeft te maken met het ‘dorpse’ dat we hier nog hebben. Het is klein genoeg, om groot te kunnen denken.”

Man van de praktijk
In de tussentijd maakt de voormalig tegelzetter zijn beloftes al waar. Hij reikte in zijn eerste week lintjes uit tijdens Koningsdag en heeft opdracht gegeven om een drugspand te sluiten. “Ik wil er zijn voor de samenleving”, legt Anink uit. “Niet iemand die alleen maar lintjes doorknipt en op de foto staat. Je moet dingen verder kunnen brengen en verbindingen leggen.”

Dit is een artikel van Pim Takkenkamp.