Zwemadvies Plas Merwelanden blijft negatief

0
85

DORDRECHT – Het wordt weer wat warmer, maar zwemmen in de Merwelanden in Dordrecht zit er niet in. Zwemmen in de plas kan ervoor zorgen dat je teveel PFAS binnen krijgt, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. De gemeente Dordrecht raadt aan om alleen te zwemmen in officieel aangewezen zwemlocaties.

“Er is geen duidelijke norm voor PFAS in zwemwater, daarom hebben we het RIVM om advies gevraagd”, vertelt gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland Frederik Zevenbergen aan de gemeente Dordrecht. “Omdat aanvullend onderzoek nodig is, hebben we besloten om een negatief zwemadvies af te geven. Het onderzoek moet uitwijzen of zwemmen in Merwelanden voldoende veilig is.”

PFAS
Per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) zijn chemische stoffen die gebruikt worden voor het maken van bijvoorbeeld: smeermiddelen, kleding, cosmetica en de anti-aanbaklagen van pannen. Die stoffen kunnen in het milieu terecht komen via de lucht of het afvalwater van fabrieken. En bij het inslikken van water waar PFAS stoffen in zitten komen de grootste risico’s kijken.

Dit is een artikel van Pim Takkenkamp.