Dag van het Kasteel: Huis Van Gijn brengt je terug in de tijd

0
60
Dinertafel in de eetkamer van Huis Van Gijn, foto: Christine Reehorst

DORDRECHT – Voor het eerst doet museum Huis Van Gijn in Dordrecht mee aan de Dag van het Kasteel. Die dag staan kastelen en historische buitenplaatsen in heel het land in de schijnwerpers. Bij Van Gijn kom je alles te weten over tafeletiquette en avondmode, tafeldekken en opdienen van de middeleeuwen tot nu.

De Dag van het Kasteel beslaat dit jaar een heel weekend. Van 17 tot en met 20 mei zijn verschillende historische gebouwen te bezoeken. Het Pinksterweekend wordt bij Huis Van Gijn aangegrepen om aan te sluiten bij het thema van dat weekend: ‘Aan Tafel!’.

“Het geven van diners was in de tijd van Simon van Gijn van groot sociaal belang onder de welgestelden. Er werd dan ook veel aandacht aan besteed door het hele huishouden”, aldus het museumhuis. “Er golden ontzettend veel etiquetteregels, waarvan er vele nog steeds relevant zijn.”

Wie een bezoek brengt aan het huis ziet ook de ontwikkeling van de manier van tafeldekken; van service á la française in de middeleeuwen naar de service á la russe zoals we die nu kennen. Museumgidsen in kostuum vertellen de bezoekers er meer over.