Drie struikelstenen uit stoep gewrikt

0
134

DORDRECHT – Een gapend gat van dertig bij tien centimeter, op de stoep waar ooit een huis met adres Boomstraat 28 stond in Dordrecht. Daar lagen tot woensdag drie struikelstenen, die herinneren aan de Joodse familie Cohen de Heer. Ze zijn verdwenen. “Ik vind het schokkend.”

Hij werd gebeld door ‘de buren’, Kees Weltevrede van stichting Stolpersteine Dordrecht. Maar hij weet niet zo goed wat te zeggen. “Ik ben verbaasd. Sinds we in 2004 zijn begonnen met onze stichting hebben we 201 struikelsteentjes gelegd in Dordrecht, maar nog nooit zijn ze weggehaald. Dit had ik niet verwacht.”

Stolpersteine, ook wel struikelstenen genoemd, herinneren aan Joodse inwoners van Dordrecht die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd door de Duitse bezetter en vermoord in concentratiekampen elders in Europa. In verschillende Nederlandse en buitenlandse steden liggen er inmiddels zo’n 70 duizend, die de deportatie en systematische uitroeiing van Joden door de nazi’s zichtbaar houdt, ook al is het bijna tachtig jaar geleden.

De struikelstenen die herinneren aan de familie Cohen de Heer werden in 2021 geplaatst. Buren adopteerden de drie exemplaren en zijn geschokt. “Op 4 mei hebben we er nog bloemen neergelegd, die waren de dag erna alweer verdwenen”, aldus een buurvrouw. “En dan nu de stenen zelf, het is hondsbrutaal,”

Het moet een flinke klus geweest zijn om de stenen uit de stoep te halen. “Ze zitten vast in cement, dus het moet met kracht zijn gedaan”, legt Weltevrede uit. Over het waarom kan hij alleen maar speculeren en dat doet hij liever niet. “Het is niet vanwege het metaal, want die paar centen voor een dun laagje messing lijkt mij geen reden om dit te doen.”

De gemeente Dordrecht heeft inmiddels de stoep hersteld met gewone stenen.