Politie houdt struikelstenen scherp in de gaten

0
66

DORDRECHT – De politie gaat de struikelstenen (Stolpersteine) in Dordrecht extra in de gaten houden. Woensdagochtend viel het verschillende bewoners Iin de Dordtse Boomstraat op dat er een gat in de stoep zat. De struikelstenen waren plots verdwenen. “Ik blijf verbaasd. We weten nog steeds niet hoe of waarom”, vertelt Kees Weltevrede van stichting Stolpersteine Dordrecht.

De struikelstenen werden in de nacht van 7 op 8 mei uit de grond gewrikt. Ze herinneren aan Joodse inwoners van de stad, die in de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en vermoord in Duitse concentratiekampen. Op de gestolen stenen staan de namen van Mozes Cohen de Heer en zijn dochters Rosalie en Grietje. Zij werden alle drie eind 1942 vermoord in Auschwitz.

Stichting Stolpersteine Dordrecht gaat aangifte doen vanwege het jatwerk. De stichting verwacht dat het nog maanden gaat duren voordat de stenen zijn teruggeplaatst. De 450 euro om dit te kunnen bekostigen is al opgehaald. “Iemand uit die buurt is zo genereus om het geld te sponsoren voor die stenen”, vertelt Weltevrede.

Dit is een artikel van Pim Takkenkamp.