Speciale dagbehandeling voor COPD-patiënten in Papendrecht

0
98

PAPENDRECHT – Rivas biedt in Papendrecht een speciale dagbehandeling aan voor patiënten met COPD. Dit is een chronische ziekte waarbij de longen beschadigd zijn. Vanuit het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz) of via de longverpleegkundige van de Wijkverpleging worden patiënten met deze longziekte doorverwezen naar de dagbehandeling bij Woonzorgcentrum De Markt. Hier ontvangen zij speciale begeleiding, afgestemd op hun aandoening.

Patiënten met de aandoening COPD vallen onder de GZSP (Geneeskundige Zorg voor Specifieke Patiëntgroepen). Rivas Dagbehandeling De Markt ondersteunt patiënten met dagelijkse activiteiten, maar ook met specialistische behandelingen. Dit gebeurt specifiek voor COPD door een fysiotherapeut, diëtiste, psycholoog en ergotherapeut. Bij andere aandoeningen biedt Rivas ook specialistische zorg. Al deze zorg wordt op de dagbehandeling aangeboden onder één dak.

Begeleiding en activiteiten in groepsverband
Suzan Boonstoppel (Coördinerend begeleider dagbesteding & reactivering) legt uit: ‘Het programma dat we bieden is heel flexibel. De activiteiten zijn gericht op het verbeteren van lichamelijke klachten en waar mogelijk het remmen van achteruitgang. Maar ook op het leren omgaan met blijvende beperkingen. We verdelen de activiteiten over een dag. Zo hoeft de patiënt niet vaker te reizen. Sommige patiënten komen één keer per week bij ons, anderen vaker. Een gedeelte van de dag aansluiten is ook mogelijk als het de patiënt aan voldoende energie ontbreekt.’

Leven met COPD kost veel energie voor patiënten
‘De ziekte sluipt er langzaam in, alles gaat steeds minder. COPD kan een hoge ziektelast geven. Patiënten nemen steeds meer afscheid van de dagelijkse dingen. Bijvoorbeeld het zien van vrienden. Het kost te veel energie. Hierdoor hebben COPD-patiënten vaak een eenzamer bestaan’, aldus Netty de Graaf (verpleegkundig specialist Longpoli ASz).

Waardevolle aanvulling: contact met lotgenoten
Jan van de Hoek is COPD-patiënt en door het ASz doorverwezen naar de dagbehandeling aan De Markt. “We hebben allemaal dezelfde ziekte en praten met elkaar hierover. Eerst zat ik vaak alleen thuis, hier kan ik iets aan mijn longziekte doen én zit ik niet alleen. Ik vind het contact met mijn lotgenoten heel leuk!”

Wie meer wil weten over deze vorm van zorg kan contact opnemen met de Rivas Zorglijn door te bellen naar 0900-8440. Bent u onder behandeling bij de longpoli van het ASz? Zij maken graag de verwijzing voor u in orde.