Last van slakken in de tuin? Dit zijn zes manieren om ervan af te komen

0
122
Foto: Rijnmond

REGIO – De lente is volop in gang en iedere ochtend ontkiemen er meer bloemetjes. Maar wanneer je ‘s ochtends de voortgang van je tuin wil bekijken, zie je niet één maar een heleboel dikke slakken op je net ontkiemde zaadjes. Dat ziet er niet alleen vervelend uit, ze eten ook nog eens je mooie werk op! Dit zijn zes manieren om van de slakken in je tuin af te komen.

Slakken eten bijna alles: van fruit en regenwormen tot algen en dode bladeren. Helaas hebben ze een voorkeur voor vers groen. Ze eten zich vol aan de vers gezaaide gewassen. Maar hoe kom je er toch vanaf? “Gif gebruiken is het onhandigste wat je kan doen”, zegt ecoloog André de Baerdemaker van Bureau Stadsnatuur. “Op de langere termijn zorgt het alleen maar voor meer slakken. Je bestrijdt niet alleen de slakken, maar ook hun vijanden.”

Maar als we geen gif kunnen gebruiken, wat dan wel? Rotterdamse hovenier Dick de Jong geeft de voorkeur aan natuurlijke bestrijding van slakken in tuinen. “De diertjes zijn misschien vervelend omdat ze de plantjes en bloemen opeten maar ze horen wel in de natuur. Er zijn voldoende manieren om ze op een diervriendelijke manier uit je tuin te houden.”

1. Tuin geschikt maken voor egels en vogels
Zowel ecoloog André als hovenier Dick zeggen dat je de tuin het best geschikt kan maken voor lijsters, merels en egels. Deze dieren zoeken de slakken en eten ze op. Jij hebt geen last meer van slakken en egels en vogels hebben te eten. “Grote tuinen zijn erg geschikt voor egels en vogels”, zegt Dick. “Bij kleinere stadstuinen is dat iets moeilijker omdat de dieren dan geen verstopplekje hebben.” Deze kan je wel creëren door een hoop takken en bladeren op bepaalde plekken in de tuin te leggen.

Foto: Pixabay

2. Besproei de tuin ’s ochtends
Slakken zijn nachtdieren en hebben veel vocht nodig om te overleven. Je kan daarom beter je planten ‘s ochtends water geven. Wanneer je dit na zonsondergang doet, ontwaken de slakken en komen ze direct op je vochtige planten af. Doe het ’s ochtends wel vóórdat de zon op je planten staat om te voorkomen dat de planten verbranden.

3. Met de hand
Misschien wat voor de hand liggend, maar je kan de slakken ook verplaatsen. Met een schepje of met de hand kan je de slakken bij elkaar verzamelen en op een andere plaats weer vrijlaten. Doe dit op minstens 20 meter van je tuin, je voorkomt dan dat ze weer stiekem terug kruipen.

4. Kies andere planten en bloemen
Als je nog niet al je planten en bloemen hebt gezaaid, kan je ervoor kiezen om bepaalde planten weg te laten. Slakken houden van planten met sappige blaadjes. “Ze zijn vooral fan van hosta’s en dahlia’s”, zegt Dick. Wat kan je dan wel planten? Slakken houden niet van planten en bloemen met een hele sterke geur. Denk bijvoorbeeld aan lavendel, viooltjes en goudsbloemen.

Viooltjes, foto: Pixabay

5. Knoflookwater
Een andere milieuvriendelijke manier om slakken weg te houden is om knoflookwater op je planten en bloemen te spuiten. Knoflookwater maak je makkelijk zelf door twee knoflookbollen in water te koken. Laat dit afkoelen en spuit het knoflookwater om de twee á drie weken over je planten en bloemen. De slakken houden niet van de sterke knoflookgeur. Als je de planten blijft bespuiten, hebben de slakken op een gegeven moment door dat het er niet beter zal gaan ruiken en slaan ze voortaan (hopelijk) jouw tuin over.

6. Hindernissen
Als je zelf ook niet zo van de geur van knoflook houdt, kan je ervoor kiezen om je planten en bloemen te omheinen met grind, houtsnippers of eischalen. Slakken kunnen op deze manier niet bij de aarde komen omdat de ondergrond op de weg er naartoe te scherp is voor hun onderlichaam.

Bonustip: bier
Tenslotte is er nog de optie om de slakken een glaasje bier in te schenken. Slakken vinden het alcoholische drankje heerlijk. Let wel op. Als je de slakken er niet meteen uithaalt wanneer ze in de val zijn getrapt, zullen ze te komen overlijden. Hovenier Dick is er daarom geen fan van. “Slakken gaan eraan dood”, zegt hij. “Er zijn tal van andere manieren om van de diertjes af te komen.”

“Er is ook nog de optie om slakken als tuingezelschap te zien”, zegt ecoloog André. “Ze horen er nu eenmaal bij en ze zijn eigenlijk best mooi. Bovendien kan je dan het bier voor jezelf houden!”

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.