Meidagen 1940 herdacht in Rijsoord

0
102
Capitulatiemonument in Rijsoord, foto: RTV-Ridderkerk

RIDDERKERK – Op woensdag 15 mei zijn de meidagen in 1940 en de capitulatie van Nederland aan Duitsland herdacht in Rijsoord.

Wethouder Peter Meij van Ridderkerk opende om 10.30 uur het ochtendprogramma. “De capitulatie en de bezetting van Nederland kun je niet los zien van de periode daarvoor. Nu 84 jaar geleden kijken we terug naar de gebeurtenissen die plaatsvonden en leidden tot de capitulatie. En met terugkijken kunnen we samen veel leren van de geschiedenis.”

Pim Monné van het Mobilisatiemuseum Prinsenbeek sprak over de mobilisatie en hoe het Nederlandse leger ervoor stond in de jaren 1939 en 1940. Daan Kaasjager, bestuurslid van Stichting Bombardement Moerdijkbrug vertelde over het bombardement op de Moerdijkbrug op 13 mei 1940 en hoe dit helaas mislukte. De Havo 4-leerlingen van het Gemini College bezochten de lezingen samen met hun docent Geschiedenis.

Aan het einde van de middag was de officiële herdenking bij het capitulatiemonument. Burgemeester Marco Oosterwijk vertelde in zijn toespraak over de inval door de Duitse troepen in Nederland op 10 mei 1940 en de geboden weerstand door het Nederlandse leger. Nadat op 14 mei Rotterdam door de Duitse luchtmacht was gebombardeerd en het Duitse leger had gedreigd om ook steden als Amsterdam, Utrecht, Haarlem en Den Haag te bombarderen, besloot de Nederlandse legerleiding om tot capitulatie over te gaan.

“Het is belangrijk om het verhaal over de meidagen van 1940 en de uiteindelijke capitulatie in Rijsoord te blijven vertellen en door te geven aan toekomstige generaties”, zei burgemeester Marco Oosterwijk. Na twee minuten stilte vond de kranslegging bij het monument plaats, waarop de nog altijd relevante waarschuwing staat: ‘Een volk, dat zijn verdediging verwaarloost, zet zijn vrijheid op het spel’.

Het was de eerste keer dat de gemeente Ridderkerk de herdenking zelf organiseerde. Volgend jaar is de capitulatie 85 jaar geleden. De gemeente zal dan opnieuw een herdenking organiseren om het verhaal over de meidagen van 1940 te blijven vertellen.

Dit is een artikel van RTV-Ridderkerk voor Streekomroep56.

Burgemeester Marco Oosterwijk van Ridderkerk, foto: Erik jonkman