DORDRECHT – Zaterdag 18 mei is de Europese Dag Gemeenschappelijk Wonen. Overal zetten initiatieven hun deuren open om mensen te laten kennis maken met allerlei vormen waarin mensen leef-/buitenruimte of bijvoorbeeld apparatuur of een auto delen en met elkaar het leven delen.

Dit gebeurt in allerlei variaties. Van tiny house communities” en buurtjes waar mensen met individuele voordeuren toch gemeenschappen zijn tot aan groepswonen en hospitaverhuur, waarbij mensen in één gebouw of woning ruimten delen.

In deze uitzending zijn initiatiefnemers te gast die gericht zijn op collectief wonen in Dordrecht: Lita Harpe vertelt over Vereniging Samen Leuk Oud Worden, Pieter Bekkers en Marianne Opendorp vertellen over het Dordts Woongenootschap en Mirjam van den Hoek promoot hospitaverhuur via Stichting Kamers met Aandacht.

Ook komt Community Land Trust ter sprake, een model waarbij grond en gebouwen door gemeenschappen worden bewaard en benut, waardoor wonen gemeenschap gestuurd en bestendig betaalbaar is.