Met 30.000 handtekeningen willen actievoerders Chemours dwingen te stoppen met productie PFAS

0
149

REGIO – “Je hebt van beiden heel veel last en ze zijn beide niet weg te krijgen. En vandaag zijn ze hier allebei onzichtbaar!” Actievoerder Joop Keesmaat begint zijn toespraak voor het Dordtse stadhuis met een cynisch grapje. Wat zijn de overeenkomsten tussen PFAS en Chemours?

Inderdaad. Ondanks een uitnodiging is Chemours er niet bij als Joop Keesmaat dinsdagmiddag ruim 30.000 digitale handtekeningen overhandigt. Ze zijn verzameld door Stop PFAS Stop Chemours en komen uit heel Nederland. Wethouder Tanja de Jonge neemt een bord met de tekst ‘Directie van Chemours, stop met PFAS!’ in ontvangst. “Stop alsjeblieft”, zegt ze over de stof die water- en vuilafstotend is. “Het kan. Er zijn vervangende stoffen.”

Voor en achter de schermen gebeurt er momenteel veel rond PFAS. De rechter oordeelde in het voordeel van vier gemeenten die een zaak aanspanden tegen Chemours, er is een strafrechtelijk vooronderzoek gaande naar de directie en het bedrijf zelf wil praten over schoonmaken van de omgeving. En dan lopen er waarschijnlijk ook nog gesprekken over een schikking om verdere procedures tot een voortijdig einde te brengen.

Kantelpunt
“Ik sta hier met een trots gevoel”, zegt actievoerder Joop Keesmaat. “We begonnen in 2016 met vijf man. En kijk nu eens. 30.000.. Dat zijn wel heel veel mensen.” Zijn collega Kees van der Hel: “Er is nu een kantelpunt. Mensen maken zich zorgen over PFAS. Onder druk wordt alles vloeibaar. Er komen alternatieven. Er zijn microchips, zonnepanelen en regenpakken mogelijk zonder PFAS. En dat moet ook. Je gezondheid kun je maar één keer verliezen.”

“Ik ben onder de indruk”, zegt wethouder Tanja de Jonge over de handtekeningen. “Dit is volledig in de lijn waar we als gemeente mee bezig zijn. Dat Chemours wil meewerken aan het schoonmaken van moestuinen en de Merwelanden vinden we een eerste stap. We wachten nu op de volgende stappen.”

Chemours is dus niet aanwezig voor het stadhuis, maar wethouder De Jonge wil dat het bedrijf de handtekeningen toch onder ogen krijgt. “Ik ga ze meenemen naar het eerstvolgende overleg dat we hebben.” Eerder al liet Chemours zelf weten dat het het verleden letterlijk wil gaan opruimen. “Ik wil graag dat mensen geen zorgen meer hebben over ons, maar ons zien als een goede buur”, zei directeur An Lemaire in maart tegen Rijnmond.

Dan is er nog het vraagstuk van De Merwelanden. Voor het populaire zwemwater van het populaire recreatieoord geldt al sinds juli een negatief zwemadvies. “Ik ben bang dat we deze zomer weer moeten puffen op balkonnetjes. En dat is het ook weer: juist de gewone mensen zijn de dupe. Juist als je niet een groot mooi huis hebt, zit je deze zomer in de hitte. Ik ben bang dat we het al hadden gehoord, als we konden zwemmen”, zegt raadslid Paul den Hartog van GroenLinks.

“Er worden nu veel metingen gedaan: hoe erg is het en waar komt de vervuiling vandaan? En we wachten vol spanning af wanneer de provincie het negatieve advies aanpast. Er wordt echt hard aan gewerkt.”

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.