Regen, hagel, onweer en windstoten zijn onderweg

0
175
Foto: Rijnmond

REGIO – Het is met vlagen lekker weer, maar écht zomer is het helaas nog een tijdje niet. De laatste paar dagen kwakkelt het weer met temperaturen en neerslag, en gisteren werd er code geel afgegeven in de regio. Vandaag is dat opnieuw het geval, omdat het aan het einde van de dag flink los kan gaan.

Het is volgens Rijnmond-weerman Ed Aldus lastig om op dit moment te voorspellen hoeveel regen er valt en waar dat zal zijn. “Dat weten we pas een paar uur van tevoren.” Wat wel vast staat, is dat er regen gaat vallen. Dat gebeurt in de hele regio vanaf het einde van de middag en in de avond. Die regen is er sowieso, in meer of mindere mate. Maar wáár het zwaartepunt is, dat kan nog veranderen.”

Door de regen- en hagelbuien kan er in korte tijd veel wateroverlast ontstaan, schrijft het KNMI die code geel heeft afgekondigd. De grond is namelijk enorm verzadigd en kan daardoor weinig water meer opnemen, zegt Aldus.
In de tweede helft van de middag krijgt eerst het zuiden van het land te maken met onweersbuien. In eerste instantie geen ramp voor onze regio, maar later verschuiven die buien naar het midden en westen van ons land, schrijft het KNMI. Aan het einde van de middag is onze regio aan de beurt. Er kan dan plaatselijk veel regen vallen in korte tijd, en ook windstoten, hagel en onweer kunnen even flink huishouden.
Los van de regen kunnen er ook hagelbuien zijn, met hagelstenen van ongeveer 2 centimeter. Ook windstoten tot 70 kilometer per uur zouden zomaar voor kunnen komen.

Omstandigheden
Code geel is slechts een waarschuwing en geen alarm, vertelt Aldus. “Code geel wordt zeker in de zomer vaker afgegeven. Wanneer er onweer is en mensen liggen bijvoorbeeld op een open plek met water, moet je wat beter opletten. Pas vanaf code rood spreken we van een weeralarm.”

Waakzaam
Met code geel is het volgens het KNMI ‘raadzaam’ om op te letten, met name voor verkeersdeelnemers. Zo vertelde Aldus al eerder: “Het is goed om waakzaam te blijven, maar met een beetje inschattingsvermogen kom je ver. Als je ziet dat het hard hagelt en de weg wit is, doe je er natuurlijk goed aan om wat langzamer te rijden.”
Het slechte weer tijdens code geel blijft ook in de nacht en zelfs tot morgenochtend aanhouden. Pas morgen in de middag laat de zon zich af en toe weer zien. De buien van morgen zijn gelukkig een stuk milder.