Natste lente in lange tijd en voorlopig stopt het nog niet met de regen

0
482
Foto: Rijnmond

REGIO – Het lijkt maar niet te stoppen met regenen, en ook voorlopig lijkt er nog geen einde aan te komen. Een nat najaar ging over in een druilerige winter, en die ging op zijn beurt weer over in een klamme lente vol met plensbuien en onweer. Welke impact heeft al die regen op onze regio en moeten we hieraan wennen?

Rijnmond-weerman Stefan van der Gijze deelt een grafiek die er niet omheen draait: in 2024 is al meer neerslag gevallen dan vorig jaar rond deze tijd. Op een weerstation in Rotterdam zitten we boven de 500 millimeter, 200 millimeter meer dan normaal.

Met nog ruim de helft van het jaar te gaan, belooft dat weinig goeds. Wat kunnen we de komende tijd nog verwachten? Stefan beantwoordt vijf vragen voor jou over het weer en de regen.

Welke impact heeft die regen op de regio?
Ook al valt hier veel regen, streekgenoten hoeven zich relatief minder druk te maken, zegt Stefan. “Als je kijkt naar provincies zoals Limburg, dan stroomt het water in een heuvelachtig gebied naar een laag punt. We hebben het geluk dat het hier anders is.”

Toch moet je wel op blijven letten, waarschuwt hij. “Op dit moment is elke bui er een te veel. De grond is al erg verzadigd en de grond zal snel blank staan. Er doen zich geen gevaarlijke situaties voor, maar leuk is natuurlijk anders.”

Heeft de ene plek er meer last van dan de andere?
“Als je kijkt naar de laatste tijd, zie je dat best wat buien lokaal zijn. Zo viel er veel regen tijdens een festival in Dordrecht, maar was er even verderop weinig te merken. Die verschillen zijn soms best groot.” Soms kunnen die verschillen volgens de weerman oplopen tot wel 100 millimeter.

Waar de meeste regen valt, is lastig te voorspellen. Vaak is pas kort van tevoren te zien waar het zwaartepunt van een bui ligt en hoeveel regen er zal vallen. Op de lange termijn hierover een uitspraak doen is volgens Stefan lastig.

Moeten we ons zorgen maken deze zomer?
“Het instabiele weer blijft aanhouden. Een periode met langdurig droog weer lijkt uit te blijven. De temperaturen lopen natuurlijk wel op en het kan best een mooie zomer worden. Of we een zomer met enkel stralende zon krijgen, is niet te zeggen.”

Bijzonder aan dit jaar is dat het een erg nat voorjaar is geweest, maar wel het warmst gemeten voorjaar ooit. De gemiddelde temperatuur lag op 11,38 graden, met 453 zonuren. Ter vergelijking: in 2022 lag de temperatuur ruim een graad lager, maar hadden we 685 zonuren.

Kan mijn korte broek de kast in?
Nee, dat is natuurlijk onzin. De temperatuur gaat volgens Stefan de komende tijd gewoon omhoog. “Dat er periodes met zon zullen zijn, staat vast. Het is alleen de vraag met hoeveel regenbuien die worden onderbroken.”

Stefan stelt de zonaanbidders alvast gerust: “Er komen ongetwijfeld genoeg mooie momenten aan.”

Hoe kan het dat het weer zo onregelmatig is?
Een verklaring voor het wispelturige weer heeft verschillende redenen. “Natuurlijk speelt klimaatverandering een rol. Het weer is van slag. We hebben ook flink wat lagedrukgebieden gehad de afgelopen tijd. Onze regio lijkt daar de laatste tijd helaas mikpunt van.”

Dat in de toekomst alle voorjaren en zomers verlopen zoals nu, hoeft volgens Stefan niet zo te zijn. “Als we kijken naar 2022 dan hadden we een super zonnig voorjaar en regende het een paar maanden amper. Toen viel het weer compleet de andere kant op. Je kan er geen pijl op trekken.”