Verkeersexamen groep 7 leerlingen start op 31 mei

0
132
Foto: Veilig Verkeer Nederland

PAPENDRECHT – Op vrijdag 31 mei aanstaande geeft wethouder Arno Janssen het startschot voor het verkeersexamen fietsvaardigheden. Dit keer doen 316 leerlingen mee van twaalf scholen uit Papendrecht. De leerlingen – allen uit groep 7 – rijden een parcours van bijna zeven kilometer door Papendrecht.

Op naar nul
Het verkeersexamen wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Papendrecht, de regio Drechtsteden en het programma School op Seef. Het programma heeft als aanpak ‘Maak een punt van nul.nl’ met één ultiem doel: nul vermijdbare verkeersslachtoffers in de provincie Zuid-Holland.

Ouders beoordelen
Op veertien plaatsen langs de route beoordelen ouders de fietsvaardigheden van de leerlingen in de dagelijkse verkeerspraktijk. Zo wordt er gekeken of er tijdig richting wordt aangegeven, of de leerlingen netjes rechts rijden, of er met maximaal twee personen naast elkaar wordt gereden en of de voorrangsregels goed worden toegepast.

Eerste stap
Het verkeersexamen in groep 7 is een belangrijke eerste stap naar veilig fietsen in het verkeer. De verkeersopvoeding is daarmee niet ten einde. Als de leerlingen een paar jaar ouder zijn, gaan groepsdruk en alcohol namelijk een rol spelen. Ook dan worden de ouders weer gevraagd om mee te helpen. Door bijvoorbeeld het goede voorbeeld te geven in het verkeer en door thuis het gesprek aan te gaan over de snelheid van e-bikes of het gebruik van een telefoon tijdens het fietsen.