Hoe worden Papendrechtse luiers gerecycled tot kinderspeelgoed?

0
284
Foto: Pexels

PAPENDRECHT – De container om luiers te verzamelen stond er al een tijdje, maar nu kunnen deze luiers ook worden gerecycled. De gemeente Papendrecht heeft een contract gesloten met ARN Nijmegen, het enige bedrijf in Nederland dat de luiers kan recyclen. Dat zorgt voor een stuk minder CO2-uitstoot.

“Het apart inzamelen van luiers is onderdeel van de nieuwe manier van afvalverwerking in Papendrecht”, vertelt wethouder Arjan Kosten. Lange tijd was dit niet mogelijk, nu hebben zij hiervoor een plek gevonden bij ARN in Nijmegen.

Het bruine goud
Van babyluiers tot aan incontinentiemateriaal voor ouderen, een aanzienlijk deel van ons restafval bestaat uit daaruit. De hulpmiddelen worden in verschillende levensfasen gebruikt. Sinds 2021 verwerkt de afvalenergiecentrale ARN zo’n 15.000 ton luiers per jaar.

Het afval wordt er onder hoge druk tot 250 graden Celsius verhit, waardoor ziekteverwekkers worden gedood. De vloeibare massa die overblijft bevat een laagje kunststof. Dit wordt eruit gezeefd en vermalen tot granulaat. ARN verwerkt deze bolletjes tot plastic producten, zoals kinderspeelgoed of auto-onderdelen. Zo is de cirkel weer rond. De overgebleven organische stoffen verwerkt het bedrijf tot biomassa of compost.

Deze manier is beter voor het milieu dan verbranding, bleek uit eerder onderzoek van SGS Search in opdracht van Rijkswaterstaat. ARN zorgt voor besparing van CO2, omdat zij de productie van nieuw materiaal voorkomen.

Kern van het afval
“Het is natuurlijk nog beter om zo min mogelijk afval te hebben”, zegt Gert-Jan de Waard, directeur van afvalverwerker HVC. Een mogelijke oplossing is het gebruik van wegwerpluiers.” Maar dat gaat niet vanzelf. “Het kost meer geld en in de praktijk vinden mensen het toch ingewikkelder”, legt wethouder Arjan Kosten uit.

“Je kunt ook baby’s sneller zindelijk maken, zodat je het totale aantal luiers vermindert”, zegt De Waard. Nu dragen baby’s nog gemiddeld vijfduizend luiers totdat ze zindelijk worden. “We doen er veel aan om de groep mensen die bewust bezig is met afvalvermindering te vergroten. In de tussentijd is dit de beste oplossing.”

Dit is een verhaal van Ylva Verbeek.