Gemiva opent nieuwe ruilboekenkasten in Papendrecht en Sliedrecht

0
96
Maarten Scholte, foto: aangeleverd

REGIO – Papendrecht en Sliedrecht zijn sinds deze week een bijzondere ruilboekenkast rijker. Ze staan bij de Gemiva-locaties Variant Sliedrecht (Nicolaas Beetsstraat) en Variant Johannes Vermeerstraat in Papendrecht. Dit zijn activiteitencentra voor mensen met een beperking. De ruilboekenkasten zijn er mede dankzij de inzet van Maarten Scholte (34), een Gemiva-cliënt met een grote liefde voor boeken.

Maarten bevoorraadt de nieuwe ruilboekenkasten vanuit sociale winkel Fideel in Papendrecht, ook onderdeel van Gemiva. Hij werkt er twee dagen in de week. De andere drie werkdagen is hij te vinden in de bibliotheek in Sliedrecht. Daar werkt hij met ondersteuning van een jobcoach. “Ik vind het fantastisch om met boeken bezig te zijn.”

Man van de boeken
Bij Fideel doet Maarten verschillende werkzaamheden, maar hij is vooral de ‘man van de boeken’. Maarten: “Toen ik hier vijf jaar geleden kwam, was de boekenkast een chaos. Ik heb ervoor gezorgd dat alles netjes geordend is: thrillers bij de thrillers, romans bij de romans, enzovoort. Op genre en op alfabet.”

Maarten heeft door de jaren heen vaardigheden ontwikkeld in het beheren en onderhouden van boekencollecties. Maarten: “Er komen hier regelmatig tweedehands boeken binnen. Die kun je niet zomaar in de kast kwakken. Ik selecteer de bruikbare boeken en zorg dat ze op de juiste plaats in de kast komen.” Zijn aandacht voor detail en organisatie heeft geleid tot een uitnodigende en goed onderhouden boekenkast in de sociale winkel. En een al even piekfijn georganiseerde ruilboekenkast aan de straatkant bij Fideel.

Bijdrage leveren
Daar komen nu de nieuwe ruilboekenkasten in Sliedrecht en Papendrecht bij. “Bij Gemiva vinden we het belangrijk dat mensen met een beperking kunnen meedoen en een bijdrage leveren in de samenleving”, vertelt Nella Rijsdijk, locatiemanager van de betrokken Gemiva-locaties. “De ruilboekenkasten zijn daar ook een vorm van. Maarten doet dit werk met zo veel liefde. We hopen dat de mensen uit de buurt er net zoveel plezier van hebben.”