Column Peter de Liefde: RIF010

0
131
Foto: Hans Hulswit

Ik las vanmorgen in De Volkskrant dat je sinds kort in het hartje van Rotterdam kunt surfen. In de Steigersgracht, net achter De Markthal is RIF010 aangelegd, de eerste surfpool van Nederland. Een betonnen bak van 130 meter lang met een oplopende bodem waar met een luchtdruksysteem kunstmatige golven breken. Zulke bakken blijken er ook te zijn in Bristol en Texas, maar dit is ’s werelds eerste golvenbad midden in de stad. Alles gaat in goed overleg met de omwonenden. Met de naburige kerk is zelfs afgesproken dat het surfen even uitgesteld wordt op zondagochtend en tijdens uitvaarten bij het in- en uitdragen van de kist.

De initiatiefnemer heeft er overigens elf jaar voor gestreden om het project van de grond te krijgen. Het irriteerde hem dat op de momenten dat hij zin had om te surfen hij geen tijd had om te reizen naar een plek waar je dat kunt doen. Ook de Noordzee schijnt namelijk te weinig echt geschikte golven te produceren omdat Groot-Brittannië te veel wind vangt.

Voor mij voelt het lichtelijk absurd. Het klinkt alsof je een deel van de Merwede vol gooit met tropische vissen zodat we kunnen snorkelen. Stel je voor zeg, anders moet je helemaal naar de Antillen. Moet je eerst een reis gaan boeken op het internet en dan moet je maanden wachten tot het zover is. Ja, ik begrijp het wel, als je bij Willaerts op een terras zit, je kijkt over het water en je voelt zo’n impuls om te gaan snorkelen, dan wil je dat meteen op dat moment. Stante pede.

Beste surfers, in Nederland kun je fietsen, beste fietspaden van heel de wereld. Waarom? Omdat het land plat is. Dan gaat fietsen makkelijk. Windsurfen kan hier trouwens wel heel goed. Zijn jullie nou echt te beroerd om zo’n zeil op die plank te zetten? Een surfbad in Rotterdam klinkt gewoon erg verwend. De moderne mens moet blijkbaar alles bij de hand hebben. Alles meteen en alles hier.

Ik heb er zelf eerlijk gezegd ook wel eens last van. Ik voel nu op dit moment namelijk een enorme impuls in mijn lijf om een berg te beklimmen. Misschien is het een idee als we de Mount Everest nabouwen in de Alblasserwaard. Ik ben het zo zat dat ik elke keer naar Nepal moet vliegen voor een beetje uitzicht. Is zo zonde van mijn tijd.

Reageren kan via: peter.deliefde@rtvpapendrecht.nl