Stop PFAS Chemoursmars: burgers eisen einde aan vervuiling door Chemours

0
91

REGIO – Zaterdag 15 juni vindt een protestmars plaats tegen de uitstoot van PFAS. De mars vertrekt om 12:00 uur vanaf het Oranjepark in Dordrecht. De route loopt vanaf het centrum langs de fabriekspoort van Chemours aan de Baanhoekweg. Even verderop is een podium met sprekers en muziek. Het protest is rond 14:15 uur afgelopen.

De Chemoursmars wordt georganiseerd door een team van vrijwilligers uit Dordrecht en omgeving. Ze krijgen daarbij ondersteuning van lokale en landelijke milieu- en klimaatorganisaties: Platform Duurzaam Dordrecht, Klimaatcoalitie Dordrecht, Klimaatjongeren Dordrecht, FNV Drechtsteden, de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, Extinction Rebellion, de Nationale Jeugdraad, Stichting Gezondheidop1, Milieudefensie, Stop Ecocide, Greenpeace en Urgenda.

Bewoners eisen nul uit de pijp
De Drechtsteden, een gebied met 270.000 inwoners, leven in de nabijheid van het chemische bedrijf Chemours. Na decennia van lozingen zijn grond, water en lucht vervuild met PFAS. De deelnemers aan de mars eisen: ‘nul uit de pijp!’

Omwonenden hebben vier eisen aan Chemours:
-onmiddellijk en controleerbaar stoppen met alle lozingen;
-alle vervuiling opruimen die het heeft veroorzaakt;
-betalen voor gezondheidsonderzoek en waterzuivering;
-burgers compenseren voor alle schade die ze hebben opgelopen.

PFAS is de verzamelnaam voor tienduizenden chemische verbindingen waarin fluor gebonden zit aan koolstof. Ze zijn hittebestendig en waterafstotend. Om die eigenschappen werden en worden deze chemische stoffen al jaren gebruikt in allerlei materialen, zoals in kleding en blusschuim, maar ook in karton voor levensmiddelen, zoals pizzadozen.

De keerzijde: deze chemische verbindingen breken niet af. PFAS hoopt zich daardoor op in ons milieu en levende organismen en maakt ze ziek. Er is volgens het RIVM een bewezen verband tussen PFAS, een verminderd immuunsysteem en bepaalde vormen van kanker. PFAS zorgt er ook voor dat vaccinaties bij kinderen minder goed werken.

De concentratie PFAS in het milieu blijft stijgen. In de wijde omgeving van Chemours wordt inmiddels afgeraden om groente en eieren uit eigen tuin te eten. Ook eieren van hobbykippen kunnen beter niet gegeten worden.