Samenwonen zonder direct gekort te worden op uitkering blijft mogelijk

0
81

DRECHTSTEDEN – Inwoners van de Drechtsteden – met een bijstandsuitkering – kunnen vanaf 1 juni 2023 samenwonen zonder dat ze direct gekort werden op hun uitkering. In eerste instantie was Samenwonen op Proef een pilot van een jaar. Op basis van positieve ervaringen heeft de Sociale Dienst Drechtsteden besloten om inwoners deze mogelijkheid te blijven aanbieden.

“Wanneer inwoners gaan samenwonen kan de uitkering lager uitvallen of het recht op een uitkering vervallen. Samenwonen is daarom een spannende stap voor inwoners in de bijstand. Gelukkig kunnen we door de positieve ervaringen van het afgelopen jaar dit blijven aanbieden. Samenwonen op Proef geeft geliefden een rustige start en een stabiele thuissituatie. De inwoners ervaren minder stress en financiële zorgen en dat draagt bij aan een gelukkig en gezond leven.”, zegt voorzitter GR sociaal Peter Heijkoop.

Ervaringen van afgelopen jaar
De sociale dienst hoopte dat de proef op een kleine groep veel impact had. De proef startte op 1 juni 2023. De inwoners die deel hebben genomen aan Samenwonen op Proef waarderen het enorm. Het neemt onzekerheid en stress weg. Ook geven zij aan dat het de mogelijkheid biedt om in rust te komen tot een besluit over samenwonen voor de lange termijn.

Samenwonen op Proef
Inwoners die op proef gaan samenwonen worden maximaal 6 maanden niet gekort op hun bijstandsuitkering. Tijdens de proeftijd behouden inwoners hun eigen woning en ontdekken ze of het samenwonen werkt. De proeftijd biedt ruimte om, eventueel met hulp van maatschappelijke partners, inzicht te krijgen in de praktische en financiële gevolgen van het samenwonen. Zoals inschrijven in een nieuwe gemeente, gevolgen voor de uitkering of het zoeken van een school voor de kinderen. De proeftijd stopt na 6 maanden of wanneer al eerder de keuze wordt gemaakt.

De regeling is niet bedoeld voor inwoners die al eerder hebben samengewoond of al samen kinderen hebben. Voordat de proeftijd start wordt altijd toestemming gevraagd aan de woningcorporaties.

Meer informatie
Op de website van de Sociale Dienst Drechtsteden staat meer informatie over Samenwonen op Proef en de voorwaarden: www.socialedienstdrechtsteden.nl/bijstand/samenwonen-op-proef/