Verdwenen struikelstenen teruggeplaatst: ‘We zijn er heel gelukkig mee’

0
91

DORDRECHT – De drie verdwenen struikelstenen zijn terug op de plek waar ze uit de stoep zijn gewrikt. Maandagochtend hebben leden van stichting Stolpersteine Dordrecht en medewerkers van de gemeente ze in de stoep geplaatst aan de Boomstraat.

“We zijn ontzettend blij dat ze teruggevonden zijn en nu weer op de plek liggen waar ze thuishoren”, vertelt vice-voorzitter Harriët Hartog van de stichting. Op de stoep waar ooit een huis met adres Boomstraat 28 stond in Dordrecht, herinneren de glimmende stenen aan de Joodse familie Cohen de Heer. Het gezin werd in de Tweede Wereldoorlog vermoord door de Duitse bezetter.

De Stolpersteine, ook wel struikelstenen genoemd, werden begin mei door nog onbekenden uit de stoep gehaald. De verdwijning leverde een stortvloed aan reacties op en de stichting achter de stenen deed aangifte. Vijf dagen later waren de stenen alweer terecht, maar tot nu toe is onduidelijk wat het motief is van de dader(s).

Familie Cohen de Heer
De struikelstenen die herinneren aan de familie Cohen de Heer, werden in 2021 geplaatst. In verschillende Nederlandse en buitenlandse steden liggen er inmiddels zo’n 70 duizend, die de deportatie en systematische uitroeiing van Joden door de nazi’s zichtbaar houden, ook al is het bijna tachtig jaar geleden.

Elders zijn struikelstenen met stalen pinnen in de grond vastgemaakt. Een dergelijke maatregel gaat de Dordtse stichting te ver. “Het is de eerste keer in twintig jaar tijd dat dit gebeurt, wij vinden het niet nodig om dat ook in Dordrecht te doen”, verduidelijkt Hartog de keuze.

Het onderzoek door de politie loopt nog. Onduidelijk is of dankzij de aanwezige beveiligingscamera’s van een nabijgelegen brug de diefstal op beeld is vastgelegd.