Stemmen in de kerk in Papendrecht zonder schietgebedje

0
130
Foto: Streekomroep56

PAPENDRECHT – De Europese verkiezingen zijn van start gegaan en ook in Papendrecht mochten de mensen naar de stembus. Van de dertien stemlocaties zijn er vier in gebedshuizen te vinden. Maar een speciale reden om te stemmen in de kerk, hebben de Papendrechters niet. “Ik woon hier in de buurt, dus dit is het makkelijkst”, zegt een van de stemmers.

Een schietgebedje of een kruisje slaan tijdens het stemmen deden ze niet en de christelijke partijen leken geen boventoon te voeren bij wie in het godshuis zijn stem liet gelden. “Het gaat er niet om wát je stemt, maar dát je stemt”, zegt Margreet van Driel, burgemeester van Papendrecht.

Het is bij geen enkele locatie écht druk, misschien omdat het middag is. Maar de opkomst tijdens de Europese verkiezingen is ieder jaar laag in Nederland en zo ook in Papendrecht. In 2019 lag de gemeente met een opkomst van 39 procent iets lager dan het landelijk gemiddelde van 41,8 procent.

Een omwonende die komt stemmen vindt het belangrijk om zijn stem wel te laten gelden. “Ik denk dat het belangrijk is om tijdens elke verkiezing te gaan stemmen”, vindt hij. “Het is een democratisch recht, dus daar moet je ook gebruik van maken.”

Dit is een artikel van Pim Takkenkamp.