Het verschil tussen bruine en witte eieren? 5 weetjes over waarom het witte ei overblijft

0
200
Foto: Linda Manz

REGIO – Het witte ei wordt populairder, en daarom verdwijnt het bruine ei langzamerhand uit de supermarkt. Maar wat is eigenlijk het verschil deze twee eieren? En welke van de twee is beter? Deze vijf dingen wist je nog niet over witte en bruine eieren.


1. Oorlellen bepalen de kleur
Over het algemeen leggen bruine kippen bruine eieren, en witte kippen witte eieren. Maar wat de kleur van de eieren écht bepaalt, zijn de oorlellen. Bij rode oorlellen legt een kip bruine eieren, en bij witte oorlellen legt een kip witte eieren.

2. Witte eieren zijn goedkoper voor de boer
Witte eieren zijn voor de boer een stuk goedkoper. De productiekosten zijn 9 procent lager. De witte kip is kleiner en heeft daardoor minder voer nodig, terwijl de kip meer eieren legt dan de bruine kip. En ze houden het leggen ook tien weken langer vol. Hierdoor heeft een boer dus minder vaak nieuwe kippen nodig, wat weer duurzamer is.

3. Witte kippen zijn actiever dan bruine kippen
Witte kippen rennen van de boeren weg in de stal. Een bruine kip is wat ‘knusser’ en loopt vaker naar de boeren toe. Sommige kippenboeren of ‘pluimveehouders’ hebben liever bruine kippen omdat er meer rust in de stal is. Ook vliegen bruine kippen minder snel weg, waardoor ze makkelijker te houden zijn voor boeren die kippen buiten laten lopen. Kortom: bruine kippen hebben een hoger knuffelgehalte dan witte kippen.

4. Witte en bruine eieren smaken precies hetzelfde
Er is geen verschil in kwaliteit tussen witte en bruine eieren. Het enige verschil is de kleur van de schaal, verder smaken de eieren exact hetzelfde.

5. Witte kippen zijn duurzamer dan bruine kippen
Witte kippen zijn een stuk duurzamer dan bruine kippen. Ze gaan langer mee, eten minder voer en zijn minder vatbaar voor de vogelgriep. Dus ben jij van plan een kippenboerderij te starten? Neem witte kippen en kies eieren voor je geld.

Veel mythes
Aan de NOS vertelt Peter van Horne, pluimvee-econoom bij Universiteit Wageningen, dat er veel mythes bestaan rondom witte en bruine eieren. Witte eieren hebben volgens de econoom alleen maar voordelen. “Het enige probleem is de consument.” Veel klanten in Nederland hebben bij bruine eieren diervriendelijke en gezondere associaties. “Dat beeld is heel hardnekkig, maar achterhaald”, zegt Van Horne. “Er is geen onderscheid. Je moet de consument ervan zien te overtuigen dat je ook prima witte eieren kan kopen.” Ook Bart-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, noemt het idee dat bruine eieren gezonder zijn dan witte “een mythe”. Boeren kozen aanvankelijk om praktische redenen voor de bruine kip, die voornamelijk bruine eieren legt. Deze vliegt minder en is dus makkelijker om buiten te hebben dan de witte kip, schetst Oplaat.

Welzijn
Voor het welzijn van de dieren maakt de volledige overstap naar witte eieren niet heel veel verschil, vertelt Collin Molenaar van Wakker Dier. Witte kippen verwonden elkaar wel minder snel dan bruine. In stressvolle situaties zijn alle kippen geneigd elkaar te pikken met hun snavels. “De witte kippen zijn wat rustiger, wat economisch dus beter is. Maar de enige reden waarom kippen elkaar überhaupt pikken, is omdat ze opgesloten zitten in te kleine ruimtes. Het beste wat je voor de kip kan doen, is biologische eieren kopen en letten op keurmerken, zoals het Beter Leven-keurmerk.”

Duitsland
In Duitsland zijn uitsluitend witte eieren in de schappen al langer een heel normaal beeld. Ook in andere landen, zoals in Engeland en Frankrijk, doet de trend geleidelijk zijn intrede.
Nederlandse eierboeren, voor wie Duitsland het grootste afnameland is, spelen daar op in. Waar eerder een derde van de kippen in Nederland wit was, is dit nu twee derde, vertelt pluimvee-econoom Van Horne.

Toch zal de bruine kip niet verdwijnen, zegt de voorzitter van de branchevereniging. “Deze legt zwaardere eieren. En de kip is ook zwaarder, wat beter is voor het slachten. In Nederland willen we ook altijd dat ons vlees heel snel mals is, en dan is deze zwaardere kip beter dan een kleine witte kip.” Ondanks de associaties van klanten met de kleur van eieren zegt Albert Heijn, waar het assortiment al grotendeels bestaat uit witte eieren, nog geen opmerkingen van klanten te hebben gekregen over het steeds beperktere aanbod van bruine eieren. “Terwijl we het wel hadden verwacht,” zegt een woordvoerder.

Dit bericht is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.