Column Peter de Liefde: Wachten op Wout

0
132
Foto: Hans Hulswit

Deze column gaat over voetbal. Nou ja, hij gaat over het leven zelf. Want voetbal gaat over het leven zelf. Ik zal het uitleggen.

Afgelopen vrijdag won het Nederlands Elftal van Polen. De ingevallen Wout Weghorst scoorde vlak voor tijd de bevrijdende 2-1 bij zijn eerste balcontact. Dat zijn de koele feiten maar er zit een enorm scala aan existentiële gevoelens achter.

Ten eerste is Wout een voetballer waarvan je meteen denkt: die kan er niet veel van. Hij ziet er niet uit. Hij loopt bepaald niet als een atleet en hij probeert zichzelf soms, net als alle andere moderne voetballers, een artistiek kapsel aan te meten maar dat mislukt altijd jammerlijk. Inmiddels lijkt hij dat gelukkig door te hebben. Wout heeft wel alles uit zijn carrière weten te halen door heel hard te werken, hij heeft namelijk helemaal geen talent. Wat verder belangrijk is is dat hij aanvankelijk zelf vond dat hij in de basisopstelling moest staan. En dat ie zich dan weer wel in zijn rol als reserve schikt in het belang van het elftal. En bovendien dat ie niet te vroeg invalt. Alleen als we echt snel een doelpunt nodig hebben omdat de tijd dringt. Dat je dan als toeschouwer naar de klok kijkt en naar de reservebank waar zijn gezicht close-up in beeld gebracht wordt door de cameraman en dat je dan weet wat ie denkt. En dat ie dan het verlossende signaal van de trainer krijgt om zich te gaan warmlopen en dat je dan elkaar aanstoot zo van, daar komt ie jongens, het zal toch niet… Dat je een beetje moet lachen om het idee dat Wout zo meteen onze verlosser is maar dat ie wel onze enige hoop is. En dat je hem dan ziet warmlopen en dat je ziet dat hij er zelf echt verschrikkelijk in gelooft. En … dat ie het dan doet.

Wout Weghorst mag nooit in de basis staan. Nooit! Dat werkt niet. Met Wout op de bank beleven we alle stadia van hoop. In het beroemde toneelstuk Wachten op Godot van Samuel Becket wachten twee vrienden het hele stuk lang op iemand. Hij komt niet. Het wachten is tevergeefs. Wout komt wel. `

Als u denkt dat Wout ook wel eens niet de verlosser is dan komt dat doordat u geen gelovige bent. Wij zijn veroordeeld te geloven in iemand. Desnoods in Wout.

Reageren kan via: peter.deliefde@rtvpapendrecht.nl.