Hoe een eenvoudige alcoholcontrole uitloopt op een dollemansrit: ‘Een van de ergste incidenten in mijn politiecarrière’

0
343
Archieffoto ter illustratie

De verdachte uit Zwijndrecht heeft wel wat uit te leggen aan de rechter: veel te hard rijden, onder invloed van alcohol en drugs, door rood licht, alles zonder rijbewijs én daarbij politiewagens rammend. Maar de 34-jarige G. van der L. komt niet opdagen. “Hij is met vakantie naar Spanje”, zegt zijn advocaat.

We gaan drie jaar terug in de tijd. Op 22 juni 2021 is er in de nachtelijke uren een alcoholcontrole in Oud-Beijerland. Als een zwarte Fiat Punto komt aanrijden, gaat het fout. De bestuurder dooft de lichten en gaat er in vliegende vaart vandoor over de N217. De politie zet met meerdere wagens de achtervolging in.

De snelheid loopt op tot 170 km per uur als zij door de Heinenoordtunnel rijden. De Fiat Punto maakt slingerende bewegingen en raakt daarbij in ieder geval twee politieauto’s. Pas in Zwijndrecht komt de auto tot stilstand. Twee mannen rennen weg, één wordt aangehouden: G. van der L. De ander is nooit gevonden.

Dat geeft direct verwarring: heeft de politie de bestuurder te pakken? Zelf ontkent hij: “Het was J.” Maar de agenten zijn zeker: ze hebben deze man achter het stuur zien zitten toen hij slingerend langszij kwam. Daarnaast vinden ze een filmpje in zijn telefoon dat tijdens de dollemansrit is gemaakt van achter het stuur. Het blijkt niet de eerste keer dat hij zichzelf al rijdend heeft gefilmd.

En dan vindt de politie nog iets in de telefoon van G. van der L.: een spraakbericht aan zijn vriendin, ingesproken onderweg. “Schat er zitten heel veel busjes achter mij aan. Ik hou van jou, ik ga vandaag naar binnen, zorg goed voor de kinderen.”

Ongekende escalatie
Als het bloed van de man wordt gecontroleerd zit er alcohol, cocaïne en THC in. Niet voor het eerst: de man is eerder veroordeeld voor rijden onder invloed en zonder rijbewijs. Volgens zijn advocaat zou hij wel plannen hebben om rijlessen te gaan volgen.

De officier van justitie neemt die voorgeschiedenis mee in haar strafeis: twintig maanden cel en ontzegging van de rijbevoegdheid voor twee jaar. Daarnaast moet G. van der L. aan vijf agenten een schadevergoeding betalen van ieder 800 euro.

De agenten hebben verklaard zeer te zijn geschrokken die nacht. “Een van de heftigste incidenten in mijn carrière. Je realiseert je dat het leven zomaar voorbij kan zijn. Ik heb zelfs gedacht: is dit werk het allemaal wel waard.”

En dan komt advocaat Andel met een hele andere kijk op de zaak, namens zijn afwezige cliënt. “Waarom moet je bij iemand die niet meedoet aan een alcoholcontrole een grootschalige achtervolging inzetten als ware het een terrorist? De omsingeling door politieauto’s leidde tot een ongekende escalatie, daar waar volstaan had kunnen worden met het noteren van het kenteken.”

De officier van justitie is het daar niet mee eens: “Rijden met alcohol en drugs. Deze meneer is een enorm gevaar op de weg.” Waarop de advocaat reageert met: “Het gevaarlijke gedrag ontstond door deze klopjacht.”

De rechter in Rotterdam doet op 1 augustus uitspraak.

Dit artikel verscheen eerder bij onze mediapartner Rijnmond.