Als Aria (65) uit Ridderkerk een merkwaardig telefoontje krijgt, heeft ze al snel het idee dat het om een oplichter gaat. Haar vermoeden blijkt te kloppen. En terwijl ze de bellers aan de praat, hangt ze ook met de ‘echte’ politie aan de telefoon. Dan begint de zaak te lopen.
Het avontuur van de 65-jarige vrouw uit Ridderkerk gebeurde op 18 juli. Aria wordt gebeld op haar vaste telefoon. Een man vertelt dat er een ouder echtpaar in de buurt voor 30.000 euro is bestolen van juwelen en geld. “Als politieman wilde hij daarom op voorhand taxeren wat ik aan waarde in huis heb. Dat vond ik raar.”
De vrouw krijgt argwaan, maar speelt het spel mee. “Ik zeg: oh nou, dat is een goed plan.” Vervolgens wordt ze doorgeschakeld naar een ‘collega’ van de ‘politieagent’. “Zij vroeg of ik mijn sieraden en contant geld bij elkaar kon leggen. Daarna zou een rechercheur van de politie langskomen en dat taxeren.”
Politie inlichten
De bewoonster noemt een bedrag dat ze zogenaamd ongeveer in huis heeft, maar de ‘rechercheur’ wil het precies weten. Aria vertelt dan dat ze de hoorn even neer zou leggen, zodat zij het geld kan tellen. “Dat gaf mij de gelegenheid om met mijn mobiele telefoon de politie te bellen.” Aria belt dan niet naar 112, maar naar 0900-8844. Aan de dienstdoende agent legt ze de situatie uit. “De politie vertelde meteen dat dit een babbeltruc was. Ik zei: ‘Nou, hij komt over 15 minuten bij mij thuis taxeren, maar als u snel komt kunt u hem pakken’.”
Al snel staat de ‘rechercheur’ die de sieraden komt bekijken voor de deur. Op dat moment zijn de agenten er nog niet. Aria spreekt de nepagent via het keukenraam en zegt dat ze haar sleutels moet zoeken. “Toen zag ik de politie aankomen. Ik deed de tuindeuren open en zei: ‘Hij staat voor mijn deur!’ Een van de agenten had zich toen opgesteld in de gang, de andere liep om het huis heen naar de voordeur.”
Met de echte politie in de buurt, durft de bewoonster wel de deur open te maken voor de ‘rechercheur’. “Die knul stapte gelijk binnen, terwijl ik hem niet had uitgenodigd.” Al snel krijgt de tiener in de gaten dat de echte politie in de buurt is. “Hij zag een van hen, draaide zich om en wilde wegrennen, maar struikelde over een hoge drempel. Toen lag hij op de grond en werd hij gelijk aangehouden.”
Trends bij babbeltrucs
Rechercheur Sanne Mulder van het politiedistrict Rijnmond Zuid-West, waar Ridderkerk onder valt, doet onderzoek naar de babbeltruc. Wat haar opvalt is dat de oplichters in ieder geval met zijn drieën waren. “Twee mannen die een babbeltruc uitvoeren of een combinatie van twee mannen en een vrouw zie je wel vaker. Het is zeker niet zo dat vrouwen niet meedoen.” Daarbij is de nepagent met zijn 15 jaar nog zeer jong. “Aan ons is het dan zaak om uit te zoeken of dit eenmalig was en of hij onderdeel is van een crimineel netwerk.”
Cijfers over babbeltrucs heeft de politie niet, wel vertelt de rechercheur dat er meer aandacht is voor babbeltrucs. “We hebben de laatste periode meer meldingen ontvangen over babbeltrucs. Daarbij zijn slachtoffers vaak ouderen, mede daarom heeft de politie besloten om hier meer op in te zetten.”
Babbeltrucs die worden gemeld gaan veel over bankpasfraude. Maar er worden ook vaak nepagenten ingezet, merkt Mulder. Slachtoffers krijgen dan van een zogenaamde bankmedewerker te horen dat er iets mis is met hun bankpas en dat een bankmedewerker hun bankpas komt ophalen. Of de oplichters zeggen dat ze van de politie zijn en vertellen hun slachtoffers dat ze bij een inbrekersbende een lijst met adressen hebben gevonden. Het verhaal is dan dat hun adres op die lijst staat. “Doodnormale burgers schrikken hiervan. Zeker ouderen zijn dan geneigd om mee te werken.”
Overtuigend
Aria vertelt dat ze de boel niet vertrouwde omdat ze weet dat de politie nooit op voorhand sieraden taxeert of veiligstelt. “Maar ze waren wel heel overtuigend. Ik snap dan ook wel dat ouderen daarin trappen.” Wel hoopt Aria dat haar verhaal een waarschuwing is voor anderen. “Want dit zal niet de laatste keer zijn.”
Dit verhaal verscheen eerder bij onze mediapartner Rijnmond.