Met een wasdroger en een bankstel barricadeert Lloyd zijn woning als de politie naar binnen wil

0
199

Een 34-jarige man uit Hardinxveld-Giessendam zou in het holst van de nacht een wasdroger en meubels van de trap naar beneden hebben gegooid. Daar stonden agenten die hem wilden arresteren. Zelf zegt de man dat hij in paniek was en dat hij enkel zijn woning wilde barricaderen.

Hij is gespierd en afgetraind. In zijn witte shirt oogt hij zeer fit en sterk. Het is niet moeilijk om je voor te stellen dat de man die voor de rechter zit tijdens een chaotische nacht met een bankstel, een deur en een wasdroger heen en weer sjouwt.

“Ik dacht: ‘Ik ga mijn woning barricaderen’”, zegt Lloyd S. in de Rotterdamse rechtbank. ”Net is als het spelletje Tetris, ik wilde het trapgat zo goed mogelijk vullen. Zo compact mogelijk. Ik begon met een poef. Daarna de wasdroger. Daarna de rest.”

De verdachte ontkent nadrukkelijk te hebben gegooid. “Ik heb geen zetje gegeven. De politie haalde zelf dingen weg en daardoor is het gaan schuiven.”

Naast het gooien van meubels en witgoed spuit S. die nacht ook chloor of bleekmiddel naar een agent, zegt justitie.

S. ontkent dat. “Mijn vriendin heeft de vorige dag de badkamer goed schoongemaakt. Misschien droop het uit een kastje. Ik heb geen bleekmiddel gegooid.”

Gefrustreerd
Als agenten Lloyd S. in de nacht van 27 april 2022 willen aanhouden, volgt een urenlange belegering. De agenten staan onder aan de trap in het halletje van de woning in Hardinxveld-Giessendam en willen naar boven. Maar dat lukt niet. De trap ligt vol huisraad.

Pas rond half zes in de ochtend is de weg vrij en geeft S. zich over. Terwijl zijn vriendin alles filmt, wordt de bewoner in de boeien geslagen. Lloyd S. en zijn advocaat zeggen dat hij daarbij, geboeid en wel, is geslagen op zijn achterhoofd. Ook de vriendin wordt aangehouden. Ze weigert de woning te verlaten vanwege haar huisdieren.

De opmerkelijke belegering heeft een achtergrond. In 2022 is Lloyd S. diep gefrustreerd, vertelt hij in de rechtbank. “Er speelde al langere tijd veel tussen mij, de woningcorporatie, de gemeente en het Sociaal Wijkteam. Ik voelde me niet serieus genomen. Mijn ex wilde me zwart maken. Ze zei dat ik in de drugs zat. Dat zorgde ervoor dat ik meerdere malen onterecht ben afgewezen als huurder.”

Dat vreet aan de vader van drie kinderen. Hij wil na zijn scheiding in de buurt blijven wonen. “Een dwaling van de instanties”, zegt S. in de Rotterdamse rechtbank. “U kunt wel begrijpen dat als er drie kinderen mee gemoeid zijn, dat dat wel aankomt. De spanning liep al maanden op.”

Na veel afwijzingen krijgt hij uiteindelijk toch een woning toegewezen, maar ideaal is die niet. Kinderen zijn niet welkom in de bovenwoning en zijn buren zijn oud en kwetsbaar.

De buren klagen regelmatig bij de woningcorporatie. Na weer zo’n melding komt de politie en loopt het mis. Het zou gaan om geluidsoverlast en huiselijk geweld. De vriendin van S. ontkent dat later op het politiebureau.

‘Bange poeperd’
Als S. niet naar beneden wil komen, slaan agenten de ramen in en klimmen naar binnen. “Ik heb de halve trap vol gezet. Dat de wasdroger viel, is een kwestie van zwaartekracht. De politie haalde dingen weg en daardoor viel de droger. Dit is in gang gezet door een buurman die mij van begin af aan al niet mocht.”

“Een agent probeerde me provocerend naar buiten te lokken. Hij zei: ‘Bange poeperd, kom eens even naar buiten’. Ik was bang om naar buiten te gaan. Het was donker. Ik zei: ‘Ik vind dit onacceptabel, ga weg bij mijn woning’.” Lloyd S. zegt dat hij slechte ervaringen heeft met politie.

Volgens justitie ligt het verhaal heel anders. “Meneer vindt dat de politie geen recht heeft om binnen te komen. Dat ze hem gewoon moesten hebben. Maar als de politie ’s nachts voor je deur staat, dan heb je maar gewoon te luisteren. Dan sta je op en ga je mee. Dan ga je niet meer dan drie uur lang je woning barricaderen”, zegt de officier van justitie.

Celstraf
“Ik vind dat de politie veel geduld had en zachtzinnig te werk is gegaan. Dat had echt wel anders gekund. Er is onverdunde bleek naar een agent gegooid. Die bedekt zijn gezicht, maar dat had ook in zijn ogen kunnen komen. Dan was hij blind geweest. Er zijn ook meubels gegooid. U had vol opzet tot een poging tot zware mishandeling.”

Justitie eist zeven maanden celstraf, waarvan twee voorwaardelijk. Omdat Lloyd S. al maanden in voorarrest zit, komt hij na het uitspreken van het vonnis mogelijk meteen vrij.

Dat Lloyd S. op dit moment vast zit, komt door een onstuimig verlopen bezoek aan het gemeentehuis van Hardinxveld-Giessendam. Daar zou hij in januari van dit jaar een deur zo hard hebben dichtgeslagen dat die kapot gaat. En getuige zegt: “Hij wilde naar buiten. Hij liep weg en kwam daarna terug. Ik zag dat hij de deur zeker zes keer hard tegen de muur geslagen.”

“Veel mensen zijn bang voor meneer. Laten we zeggen: hij weet wat hij wil en hij kan daarin te ver gaan”, zegt de officier van justitie. “Maar mensen achter de balie en mensen bij de politie doen maar gewoon hun werk. De mevrouw van de gemeente zegt: ‘Ik voelde mij angstig, er kwamen mensen kijken wat er aan de hand is’.”

Net als het gooien met de wasdroger ontkent Lloyd S, dat hij de deur kapot heeft gemaakt. “Ik ben echt wel goed in m’n hoofd. Wat ik beken is dat ik de politie heb tegengewerkt.”

CSI Hardinxveld-Giessendam
Advocaat Joris Kersemaekers zegt: “De politie is tijdens de aanhouding over de grens gegaan. Het slaan van mijn cliënt, nadat dat deze al was veiliggesteld. Er werd zinloos geweld gebruikt door agenten. Hij lag al geboeid op bed en krijgt van een agent een klap op zijn achterhoofd.”

De agenten ontkennen op hun beurt dat ze onnodig geweld hebben gebruikt tijdens de arrestatie.

De advocaat van S. vraagt om vrijspraak. “Het valt niet te bewijzen dat mijn cliënt met spullen heeft gegooid. En het bleekmiddel? Dat is niet onderzocht. Er wordt gewoon gezegd: het ruikt naar bleek, dus dit is bleek. Het lijkt wel CSI Hardinxveld-Giessendam.”

Lloyd S. wil vooral heel graag bij de verjaardag van zijn dochter zijn, zegt hij meermaals tijdens de zitting. Ze is over twee weken jarig.

Over twee weken doet de rechtbank in Rotterdam uitspraak.

Dit artikel verscheen eerder bij onze mediapartner Rijnmond.