Rotte eieren geroken? De boosdoener was een vulkaan in IJsland

0
242
Uit de barst in de krater kwam rode lava. © Almannavarnir/Björn Oddsson via Icelandic Meteorological Office

De Milieudienst Rijnmond DCMR stond deze zondag voor een raadsel. Er kwamen ruim zestig klachten binnen over een rotte-eierenlucht. Een voor de hand liggende oorzaak was er niet; die moest deze keer verder weg gezocht worden.

In de luchtmetingen verscheen zondagmiddag een ‘piekje’ in zwaveldioxide, de stof die vaak een rotte-eierenlucht veroorzaakt. Dat soort pieken komen wel vaker voor, laat DCMR weten. In de regio zijn nog steeds bedrijven die zwavelhoudende brandstof gebruiken en ook de zeevaart stoot wat zwaveldioxide uit.

Vaak zijn de meldingen dan gecentreerd rondom een bedrijf en is de bron snel gevonden. Maar zondag waren de meldingen verspreid door de hele regio. DCMR deed grondig onderzoek bij industriële bedrijven in de omgeving, maar kon de bron niet vinden.

Het ‘piekje’ van zwaveldioxide ontstond zondagmiddag plotseling. © DCMR

Het juiste spoor
De onderzoekers zochten verder en zagen dat de piek in zwaveldioxide ook op andere plekken aan de Nederlandse kust was gemeten. Een bezoekje aan de website van het Engelse luchtmeetnet bracht de onderzoekers op het juiste spoor: de wolk met zwaveldioxide was een dag eerder over Engeland getrokken.

Het KNMI kon de vermoedens van DCMR bevestigen. De luchtstroom liep in die dagen van Engeland naar Nederland. Op de satellietbeelden van het KNMI is te zien hoe de zwaveldioxidewolk vrijdag vertrok vanuit IJsland om richting Europa te waaien. Zondag trok de wolk over Nederland en rond middernacht was de stank weer weg.

Op de kaart van het KNMI is te zien dat de wolk vanuit IJsland richting Nederland trok. © KNMI

Reeks nieuwe uitbarstingen
Donderdagavond was er voor de zesde keer sinds december een vulkaanuitbarsting op het IJslandse schiereiland Reykjanes, zo’n vijftig kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Reykjavik. Door de uitbarsting ontstond een scheur van vier kilometer in de Sundhnúkur-krater, waar rode lava uit kwam.

In december barstte de vulkaan voor het eerst sinds 800 jaar weer uit en stroomde er lava richting het kleine vissersstadje Gridavik. Huizen werden toen bedolven onder as. Onderzoek wijst uit dat de nieuwe reeks uitbarstingen op het schiereiland tientallen jaren kan aanhouden. Het zou dus zomaar kunnen dat we de rotte-eierenlucht nog wel vaker zullen ruiken.

Niet schadelijk
DCMR spreekt over een ‘piekje’ omdat de hoeveelheid zwaveldioxide in de lucht tegenwoordig heel laag is. De kleine verhoging is geen reden tot bezorgdheid.

Zo’n 20 tot 30 jaar geleden waren concentraties zoals dit normaal, omdat bedrijven in de regio toen nog veel meer zwavelhoudende brandstoffen gebruiken. De rotte-eierenlucht is dus vervelend, maar niet schadelijk voor de gezondheid.

Dit artikel verscheen eerder bij onze mediapartner Rijnmond.