Tweede opvanglocatie voor jonge vreemdelingen in Papendrecht

0
382
Weteringsingel, foto Google Streetview

Begin 2025 komt er in het voormalige kantoorpand van de Rabobank aan de Weteringsingel 14 een tweede opvanglocatie voor maximaal 80 minderjarige vreemdelingen. Dit meldt de gemeente Papendrecht. De opening van deze locatie past in de door de gemeenteraad vastgestelde lange termijn visie ‘huisvesting en integratie asielzoekers en vluchtelingen’. Het is tegelijk een oplossing voor de sluiting in december 2024 van de opvang van asielzoekers aan de Poldermolen 8, merkt de gemeente op.

Bij de tweede opvanglocatie gaat het specifiek om de opvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv-ers).

Omwonenden en ondernemers zijn inmiddels per brief uitgenodigd voor inloopbijeenkomsten deze maand.


Maatschappelijke verantwoordelijkheid
De gemeente neemt naar eigen zeggen de maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de opvang van vluchtelingen. Met het COA is daarom gezocht naar een geschikte opvanglocatie in Papendrecht die snel beschikbaar is. Dat is de reden dat nu gesprekken plaatsvinden tussen het COA en de eigenaar van de voormalige Rabobank over het huurcontract voor het pand Weteringsingel 14. De intentie van het COA is om een huurcontract voor 5 jaar te sluiten. De gemeente verwacht dat men deze opvanglocatie in het 1e kwartaal van 2025 kan openen. De afgelopen anderhalf jaar heeft Papendrecht met de amv-ers al veel ervaring opgedaan aan de Seringenstraat.

Geschikte locatie 
De gemeente zegt, samen met het COA, gelukkig te zijn over de gang van zaken. Wethouder Arno Janssen (coördinatie vluchtelingenopvang): “Een zoektocht naar een geschikte locatie voor de opvang van vluchtelingenopvang is lastig gebleken. Fijn dat de eigenaren de voormalige Rabobank voor opvang willen verhuren. Het past ook erg goed in de hiervoor aangehaalde langetermijnvisie. Onze gemeente en het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) streven naar duurzame oplossingen voor de huisvesting van vluchtelingen.”

Begeleiding 
Het COA heeft een paar maanden nodig voor de verbouwing van het pand. Die tijd gebruikt het COA ook om personeel te vinden voor de begeleiding van de nieuwe bewoners. Het COA is ook de partij die de opvang betaalt. Aan de Seringenstraat 6 is al enige tijd ruime ervaring opgedaan met hoe de opvang van amv-ers het beste kan verlopen. Daar is voldoende begeleiding en controle vanuit het COA aanwezig. Zowel door het COA als de gemeente wordt dan ook met vertrouwen uitgekeken naar de realisatie van deze nieuwe opvangplek.  

Onderdeel van de samenleving 
De locatie ligt midden in de samenleving. In de visie van de gemeente staat vermeld dat opvang te midden van andere bewoners ‘de vluchtelingen een gezicht geeft’. Het geeft hen daarmee ‘een goede mogelijkheid om sneller onderdeel van onze samenleving te worden’. Het vraagt van de gemeente, de samenleving en de nieuwkomers enige inspanning om de integratie zo soepel mogelijk te laten verlopen. Deze opvang maakt onderdeel uit van het regionale plan waarin gemeenten met elkaar afspraken maken over de verdeling van de opvang van vluchtelingen. Op deze manier zegt de gemeente bij te dragen aan de verantwoordelijkheid voor haar aandeel op te vangen vluchtelingen binnen de regio Zuid-Holland Zuid.