Door Loïsa de Wit
Op woensdagochtend werd in Sliedrecht begonnen met de aanleg van een tweede warmteleiding onder de Merwede. Dit in het kader van het project “Boring onder Merwede”. Uiteindelijk moet het project ervoor zorgen dat Sliedrecht begin 2025 wordt aangesloten op het warmtenet van HVC.
Op woensdag werd de twee leiding van 1200 meter lang door een eerder geboorde tunnel getrokken. De leiding ging met een snelheid van ongeveer 100 meter per uur door de tunnel heen en kwam aan het einde van de middag weer tevoorschijn in Dordrecht. In augustus werd de eerste leiding al gelegd.
Beide leidingen worden verbonden met de HVC Slibverwerkingsinstallatie die ervoor zorgt dat rioolslib, dat na het zuiveren van water over blijft in de leidingen, wordt omgezet in warmte die jaarlijks 7000 huizen kan verwarmen.
In 2018 is de aanleg van dit warmtenet begonnen en inmiddels zijn er al ruim 1300 woningen op het net aangesloten. Dit zal de komende jaren nog uitgebreid worden met enkele duizenden woningen.
De leidingen in Sliedrecht zijn nu nog aangesloten op een tijdelijk gasgestookt warmtestation. De verwachting is dat Sliedrecht in 2025 aangesloten kan worden op het HVC-warmtenet. Als dit is gebeurd zal het tijdelijke warmtestation aan de Thorbeckelaan worden uitgezet en zal alleen nog als noodvoorziening dienst doen.
Alle Drechtsteden
“Het is natuurlijk fantastisch dat we op deze manier het warmtenet in Sliedrecht in één klap verduurzamen. Daarnaast is dit project meteen ook een belangrijke pijler voor de verdere ontwikkeling van het Grand Design Drechtsteden. Een warmtesysteem dat straks alle Drechtsteden gemeenten met elkaar verbindt. Verschillende duurzame bronnen zoals aardwarmte, aquathermie en warmte uit de slibverwerkingsinstallatie zorgen dan samen voor het duurzaam verwarmen van tienduizenden woningen en gebouwen in deze regio.”, zegt Willy Heussen, die als gebiedsmanager bij HVC verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het warmtenet Drechtsteden.