Wolf naar de Biesbosch? ‘Kwestie van tijd’

0
115
Foto Pixabay

De Biesbosch is een plek in onze regio waar de wolf zich prima thuis kan voelen. Dat stellen onderzoekers van Wageningen University & Research. De wolf is nog niet gesignaleerd in Zuid-Holland, maar dat zou zomaar eens kunnen veranderen. De provincie houdt daar ook rekening mee, zegt het College van Gedeputeerde Staten.

Tot nu toe is de wolf in alle provincies van het land al gespot, behalve Zuid-Holland. De wolf voelt zich het meest thuis in een gebied met veel natuurlijke vegetatie en weinig menselijke invloeden.

Hoe verder als de wolf komt en voor problemen zorgt? Daar is al over nagedacht. In antwoord op vragen van coalitiepartijen BBB en VVD verwijst het college naar een Wolvenplan, waarin richtlijnen staan, aldus regionale omroep Omroep West. “Veiligheid van mensen staat voorop.” De provincie heeft wolfwerende rasters beschikbaar om vee te beschermen.

Tijd en toeval
De komst van de wolf is een kwestie van tijd. Wolvenexpert Leo Linnartz, die een boek schreef over het dier, is daarvan overtuigd. Het dier kan bij wijze van spreken vandaag een brug oversteken en bij ons worden gesignaleerd, zegt hij. “Het heeft een paar keer al een haar gescheeld of de wolf was vanuit Zeeland naar het noorden afgebogen. Dan was-ie op Goeree-Overflakkee of in de Hoeksche Waard terechtgekomen.”

Linnartz zou het roofdier in deze regio ‘zeker verwelkomen’, maar de expert denkt dat er op de Zuid-Hollandse eilanden te weinig eten voor de wolf is. “Er zijn flink wat natuurgebieden met reeën, maar daarbuiten is er weinig voor hem te halen.” De wolf zoekt bovendien naar een groot leefgebied, weet Linnartz. Het dier heeft maar liefst 200 vierkante kilometer aan leefgebied nodig.

Dit verhaal verscheen eerder bij onze mediapartner Rijnmond.