Door Corrado Francke
De blokkade van Extinction Rebellion bij Chemours in Dordrecht zit erop. Actievoerders waren sinds 7 uur ’s ochtends bij het chemiebedrijf te vinden, waar ze drie in- en uitgangen voor vrachtwagens blokkeerden.
De actiegroep eist onder andere dat het bedrijf stopt met de uitstoot van PFAS en wil een uitgebreid gezondheidsonderzoek onder omwonenden naar de impact van de uitstoot van het bedrijf.
Draagbare douchetent
Het is de eerste keer dat Chemours doelwit is van de actiegroep. Volgens de politie waren de actievoerders over de hekken van het fabrieksterrein geklommen. Dat de actievoerders lange tijd wilden blijven, is zelfs aan een draagbare douchetent te zien.
De niet aangekondigde demonstratie was door waarnemend burgemeester Peter van der Velden toegestaan tot 15.00 uur, maar dan wel op het parkeerterrein aan de overkant van de straat. “Een belangrijke voorwaarde was dat er een vrije toegang tot het bedrijf moest zijn. Belemmering van de toegang zou tot ongewenste milieu-effecten kunnen leiden”, laat een woordvoerder van de gemeente Dordrecht weten.
Actievoerders kregen meerdere waarschuwingen van de politie, zo is te zien via een livestream op Instagram. “U kunt nu weggaan. Als u nu niet weggaat, zult u worden aangehouden”, zegt een politie-officier, die zijn boodschap vervolgens in het Engels herhaalt.
‘Chemours is nog niet klaar met ons’
Na verloop van tijd wordt de livestreamende actievoerder in een arrestantenbus gezet. “Wij komen terug, Chemours is nog niet klaar met ons. Ze zijn pas klaar met ons als ze stoppen met het lozen van PFAS”, zegt ze strijdbaar. Hoeveel arrestaties er precies zijn verricht, is volgens een politiewoordvoerder nog niet bekend.
De Dordtse burgemeester heeft begrip voor de zorgen van de actievoerders, maar wijst ook op het gevaar als een chemische fabriek wordt geblokkeerd. “Als gemeente stellen wij de gezondheid van onze inwoners voorop. Daarom zetten wij bij de problemen rond PFAS in op drie punten: een internationaal verbod op het gebruik van deze stoffen, tot die tijd het terugdringen van de uitstoot (nul uit de pijp), en het aanpakken van de gevolgen van de uitstoot, zoals het schoonmaken van de omgeving.”