Waterschap test ‘maïsfilter’ in strijd tegen PFAS

0
74
DEX-filter korrels, foto Waterschap Zuiderzeeland

Door Joram Niese
Het rioolwater in onze streek zit vol met medicijnresten en PFAS. Om dit uit het water te halen test Waterschap Hollandse Delta een nieuw filter, met als hoofdingrediënt: maïszetmeel. Het filter is bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie vlakbij Chemours geplaatst.

Voor het filter is van maïszetmeel een materiaal gemaakt dat chemische stoffen kan binden, genaamd DEXSORB. Het zijn hele kleine cupjes waaraan microverontreinigingen en PFAS zich hechten. Die kunnen daarna dan met behulp van een oplosmiddel (alcohol) weer uit de korrels gehaald worden. Hierdoor is het DEX-filter veel slimmer en energiezuiniger dan de actieve koolfilters die momenteel worden gebruikt.

“We moeten dit uitgebreid testen voordat wij een DEX-filter eventueel op grotere schaal kunnen inzetten”, vertelt hoogheemraad PFAS, Anne Mollema. “De microverontreiniging vangen wij op in het filter. Daarna halen we de vervuiling eruit om het veilig te verwerken. Vervolgens moeten we het filter weer opnieuw kunnen gebruiken.”

Veelbelovend
Het filter is eerder in Lelystad getest. Volgens het waterschap aldaar verminderde de microverontreiniging met ongeveer 70 procent. Er zit daar alleen niet genoeg PFAS in het rioolwater om te testen of ook dat eruit wordt gehaald. In Dordrecht zit genoeg PFAS in het water om dat beter te kunnen testen. De test duurt tot mei komend jaar.