
Een groep Oekraïense bewoners van Crownpoint in Dordrecht heeft klachten geuit over de wijze waarop zij regelmatig behandeld worden door medewerkers in het opvangcentrum. Dit vertelde een aantal van hen aan de Politieke Stamtafel bij Ben Corino in het programma Studio De Witt, dat zaterdag werd uitgezonden op Drechtstad FM.
De klachten kwamen op 20 december vorig jaar terecht bij raadslid Rubi Pichel (FvD), die ermee naar burgemeester Peter van der Velde en wethouder Wim de Kruijff (CDA) ging. Verschillende momenten van overleg met de burgemeester en de wethouder leverden uiteindelijk geen oplossing op.
Uiteindelijk kregen de Oekraïners een intern e-mailadres waar zij met hun klachten terecht zouden kunnen.
Een motie die dinsdag werd ingediend door zes partijen in de Dordtse raad riep het college op direct passende maatregelen te nemen op basis van de meldingen. Ook vroeg de motie om een onafhankelijke klachtenprocedure. De motie werd uiteindelijk ingetrokken.
Dreigementen
In de uitzending vertelden drie bewoners van Crownpoint, Hussein, Yana en Victor, hun verhaal. Hussein voelde zich ongewenst in het centrum door de wijze waarop het personeel de mensen tegemoet treedt. Zo kunnen naar zijn zeggen mensen die bijvoorbeeld werken tot 12 uur ’s nachts niet meer koken. Ook zou het personeel vaak mensen gedreigd hebben met uitzetting uit de opvang. 53 bewoners hadden het aangedurfd een petitie te ondertekenen over de klachten. Andere bewoners durfden dit niet aan. Op de vraag van Corino of hij zich veilig voelde, antwoordde Hussein met een duidelijk ‘nee’.
Yana liet weten dat de leiding van de opvang zich met haar privéleven bemoeide. Zo zouden er om 10 uur ‘s avonds controles worden gehouden van de kamers, ook als bewoners al slapen. Yana lijdt aan PTSS en depressie en volgens haar wordt daar geen rekening mee gehouden. Zij vertelde zich niet veilig te voelen in het opvangcentrum.
Bij nieuwe leiding ging het mis
Victor vertelde in maart 2022 in Crownpoint te zijn beland. Toen was alles oké, volgens hem. Nadat er nieuwe leiding was gekomen, ging het mis. Zo werden de regels veel strenger en dat had invloed op iedereen: “Het voelt als een gevangenis. Ik ben hier om mijn verhaal te vertellen omdat niemand ons gelooft.” Volgens Victor is de situatie in Dordrecht slechter dan in opvangcentra in andere gemeenten.
Rubi Pichel: “Deze situatie is niet nieuw. Sterker nog, wij hebben heel veel documentatie”. Het raadslid heeft een dossier met brieven en e-mails van bewoners. “De raad en het college hebben gezegd ‘wij gaan hier niet over’ en ze willen er niet naar kijken”, vertelde Pichel. De klachtenprocedure is volgens haar niet onafhankelijk en dus hebben de bewoners daar geen vertrouwen in en voelen zij angst.
Rubi Pichel beraadt zich op verdere stappen.
De uitzending met de Oekraïners wordt herhaald op maandag 21 april van 11 tot 12 uur op Drechtstad FM 105 en 95.7 en is ook hier terug te beluisteren.
Volg ons ook op ons WhatsApp kanaal: https://whatsapp.com/channel/0029VaoRvYF6rsQtr0tBRu3u