Raad keurt indeling Van der Palmgebied goed; stemt voor motie die vraagt om studioappartementen

0
25

De motie van D66 en PAB, die vroeg om studioappartementen te bouwen in het Van der Palmgebied, is donderdag aangenomen door de gemeenteraad. CDA, SGP, CU en VVD stemden tegen. Ook de stedenbouwkundige indeling van het gebied werd goedgekeurd, en wel met algemene stemmen.

Het bestuur van de Bethlehemerk had voor de bespreking in de raad door middel van een brief bezwaren geuit tegen het voorstel. Deze kerk is eigenaar van een deel van de benodigde grond. Voorzitter Kees Boer schrijft dat het bestuur vindt dat meerdere mogelijkheden moeten worden onderzocht: “de motie pint ons vast op één woonconcept”. Boer pleit met name voor de bouw van zorgwoningen in het complex, want deze “sluiten nauw aan bij de identiteit van onze kerk, terwijl de combinatie van oud en jong ook heel verbindend zou kunnen werken”.

Te vroeg
Uit de discussie bleek dat een aantal partijen vond dat de motie te vroeg, te gedetailleerd en te beperkend was. Leon van den Dool (CDA) herinnerde aan het feit dat de realisatie van woningen pas speelt na 2033. Verder vond hij dat de partner in dit hele verhaal, de Bethlehemkerk, ook de gelegenheid moest krijgen wensen in te brengen. De woordvoerders namens CU en SGP noemden soortgelijke argumenten om nu tegen de motie te stemmen, ook al zeiden zij het idee van woningen voor starters wel te omarmen.

Enthousiast
Trijntje van Es (D66), een van de indieners van de motie, vertelde veel enthousiaste reacties te hebben ontvangen. Het bouwen van goedkope woningen voor starters vond zij belangrijk, omdat voor veel starterswoningen prijzen gevraagd worden van 300 duizend euro en meer: Dat kunnen veel starters zich niet veroorloven, oordeelde zij. Het feit dat een deel van de grond eigendom is van de gemeente was voor Van Es ook een reden om nu om een uitspraak van de raad te vragen. “De raad moet zich altijd kunnen uitspreken over wat er waar wordt gebouwd in Papendrecht”, aldus Van Es.

Chris Grimmius (GL) memoreerde nog dat de kerk en  de gemeente geen gelijkwaardige partners zijn. “De gemeente is een openbaar orgaan, een overheid, en uiteraard behartigen wij als gemeente een publiek belang. Het gaat dus feitelijk om een overeenkomst tussen de Bethlehemkerk aan de ene kant en pakweg 32 duizend inwoners aan de andere kant”, volgens Grimmius.

Cultuurhuis
In de zelfde vergadering besloot de gemeenteraad ook een investeringskrediet van ruim 14 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de nieuwbouw van een multifunctionele accommodatie (MFA, ofwel Cultuurhuis). Voorwaarde is dat zich minimaal vijf gebruikers vastleggen op gebruik van dit gebouw.

Volg ons ook op ons WhatsApp kanaal: https://whatsapp.com/channel/0029VaoRvYF6rsQtr0tBRu3u