Inwoners: gemeente communiceert onvoldoende over PFAS; weinigen kennen PFASinfo.nl

0
35
Foto Corrado Francke

In maart heeft het Onderzoekcentrum Drechtsteden onderzoek gedaan naar de informatievoorziening rondom PFAS door middel van een enquête. Deze vragenlijst is onder meer ingevuld door inwoners uit Papendrecht. Ook inwoners van Dordrecht en Sliedrecht konden de vragenlijst invullen.

Aanleiding voor dit onderzoek waren de zorgen van inwoners over de impact van PFAS op gezondheid en milieu, en hun behoefte aan duidelijker informatie. Met de inzichten uit deze vragenlijst willen de gemeenten Papendrecht, Dordrecht en Sliedrecht hun communicatie verbeteren en beter laten aansluiten bij wat inwoners nodig hebben. Er werd onder andere gevraagd naar hun voorkeur voor communicatiekanalen en -middelen, hun interesse in PFAS, hun bekendheid met de website PFASinfo.nl en, als ze deze website niet kennen of gebruiken, welke bronnen zij raadplegen voor informatie over PFAS.

Belangrijkste bevindingen:
Opvallend is dat veel inwoners de websites PFASinfo.nl nog niet kennen, terwijl er wel behoefte is aan een website over PFAS. Toch is voor de meeste inwoners is PFAS geen nieuwsonderwerp dat ze dagelijks volgen.

Inwoners vinden dat de gemeenten onvoldoende communiceren over PFAS. Inwoners willen het liefst via traditionele en gemeentelijke kanalen informatie over PFAS ontvangen, waarbij betrouwbaarheid, herkenbaarheid, toegankelijkheid en gebruiksgemak doorslaggevend zijn voor de keuze van een informatiekanaal. In het onderzoek worden de (regionale) krant en huis-aan-huisbladen het vaakst genoemd als belangrijkste informatiebron over PFAS-onderwerpen.

Wat gaan de gemeenten doen met de onderzoeksresultaten:
-De gemeenten gaan een mix van communicatiekanalen inzetten om inwoners beter te bereiken. Zo komt er komt een digitale nieuwsbrief, waar een derde van de inwoners behoefte aan heeft. De website PFASinfo.nl wordt vernieuwd zodat deze beter aansluit bij de wensen en behoeften van inwoners. De app PFASinfo.nl stopt, vanwege een gebrek aan belangstelling.

Minicampagne
Ieder kwartaal start een themagerichte minicampagne. Hiermee worden relevante onderwerpen stapsgewijs onder de aandacht gebracht via nieuwsartikelen, sociale media, huis-aan-huisbladen, regionale media en de digitale nieuwsbrief. Daarbij wordt steeds verwezen naar pfasinfo.nl, zodat deze website beter bekend raakt.

In 2025 wordt één informatiebijeenkomst georganiseerd.

Het onderzoek wordt over twee jaar opnieuw uitgevoerd. Daarnaast vindt binnen een jaar een ‘light’-meting plaats, onder andere gericht op het gebruik van de vernieuwde website.