Fietscursus voor ouderen: ‘Soms schrik ik me rot’ (Video)

0
30
Foto Streekomroep56

Door Jonathan Sekeris
De aanwezigheid van elektrische stepjes, snelle fietsen en fatbikes op de fietspaden zorgt ervoor dat het verkeer de laatste jaren veel sneller is geworden. Voor sommige ouderen is daardoor hun ooit zo ontspannen fietsrondje ineens een hele uitdaging geworden. “Wij worden ouder en hun scheuren maar door. Dat zorgt voor angst. Wat kunnen wij hieraan doen?”

Om ouderen te helpen met die laatste vraag organiseert Facet Ridderkerk een ‘opfriscursus fietsen’ voor ouderen. De vijftien senioren die aanwezig zijn krijgen eerst een lesje theorie, waarin hun kennis over verkeersregels op de proef werd gesteld. Vervolgens mogen de deelnemers in de warme buitenlucht hun fietskunsten in de praktijk laten zien op een met pionnetjes uitgezet fietsparcourtje, die eindigt met een noodstop.

Angst
Cathy van Es van Facet Ridderkerk bestempelt de relevantie van de cursus als ‘zeer nodig’. “Een hoop mensen hebben een e-bike maar durven er niet goed mee om te gaan vanwege angst. Ook vanwege het snelle verkeer dat langs ze raast. Naarmate je ouder wordt krijg je daar meer moeite mee.”

“Het verkeer is heel snel, ouderen hebben lang niet gefietst óf ze hebben een keer een ongeluk gehad. We proberen die angst en onzekerheid weg te nemen, zodat ze weer veilig en vertrouwd de weg op kunnen”, aldus Van Es.

“Ik heb me opgegeven omdat ik al een paar keer ben gevallen”, reageert een deelneemster. “Vandaar dat ik nu een helm draag, die weigerde ik eerst. Ik hoop dat ik mijn zekerheid weer terugkrijg. Ik vind het zo fijn om alleen en ver te gaan fietsen. Met een fietsclub wil ik niet, die stoppen ineens en dan knal ik erbovenop.”

‘Kriebels in de maag’
De vrouw heeft soms ‘de kriebels in de maag’ van situaties op de weg. “Pas was ik ergens met hoge bosjes en toen kwam er ineens een step achter vandaan die ik niet zag. Die remde en stopte vervolgens vlak naast me”, vervolgt ze. Een andere vrouw die ernaast staat vult aan: “Of ik angstig ben ligt aan de situatie. Ze komen soms aan met een rotsnelheid op de rotonde. Dan staan ze ineens voor je en dan schrik ik me rot.”

Een mannelijke deelnemer vertelt hoe hij als ervaren fietser toch soms moeite heeft met de e-bike. “Ik heb in mijn actieve leven vier racefietsen versleten. Toen vervolgens een e-bike gekocht, maar daarmee ben ik in korte tijd al vier keer gevallen. Dat komt volgens mij doordat de fiets niet goed staat afgesteld. Het zadel moet omlaag, maar met een laag zadel krijg ik last van mijn knieën”, legt hij uit.

Een fietsenmaker helpt de ouderen ter plekke met afstellen, en die heeft het maar wat druk met het doen van aanpassingen. “De fietsenmaker heeft mijn stuur nu hoger gezet, daardoor heb ik nu meer balans. Verder heb ik de tip gekregen om rustiger weg te rijden en daarna pas de snelheid op te voeren.”

Geslaagd
“Dus ik heb veel opgestoken vandaag. Het was interessant om mee te doen”, vertelt de man terwijl hij tevreden terugkijkt op de cursus. Daar sluit verkeerscoach Wencke Robben, die de theorie- en praktijkles verzorgde, zich bij aan: “De cursus ging hartstikke goed. De groep was erg enthousiast en de kwaliteiten van de fietsers waren goed.”

“Het is zelfs bij enkele mensen gelukt die lang niet hebben gefietst om ze hier weer te laten trappen. De grootste reden dat sommige ouderen niet willen fietsen is angst. Angst voor het verkeer, niet de controle hebben en angst om te vallen. Mijn advies is altijd aan de ouderen om een helm te dragen en een spiegel te gebruiken”, besluit Wenke.

Hoe het de ouderen is vergaan, zie je ook in deze reportage op ons YouTube-kanaal.

Volg ons ook op ons WhatsApp kanaal: https://whatsapp.com/channel/0029VaoRvYF6rsQtr0tBRu3u