
De gemeenteraad van Papendrecht heeft maandag gesproken over de uitkomsten van het onderzoek dat is ingesteld naar aanleiding van anonieme meldingen over misstanden bij de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD). Men stelde vast dat de informatievoorziening niet op orde was geweest en sprak vertrouwen uit in de interim directeur.
Dit zogenaamde interpellatiedebat was gedeeltelijk besloten en gedeeltelijk openbaar. Het besloten deel duurde tweeëneenhalf uur. Het debat was geheim, omdat hier over met name genoemde personen werd gesproken.
In het openbare gedeelte debatteerden de fracties met het college over de uitkomsten van het onderzoek en met name over de rol van wethouder Jaco van Erk, die namens Papendrecht in het bestuur van de SDD zitting heeft.
‘Liegen en bedriegen’
Rode draad was de opvatting dat de informatiestroom binnen en vanuit de sociale dienst moet worden verbeterd. Het Algemeen Bestuur bleek niet voldoende op de hoogte van wat er binnen de dienst gebeurde. Men was voor informatie in de praktijk afhankelijk van de directeur, die veel niet meldde en ook onjuiste informatie gaf. Zoals Ardjan Boersma (SGP) zei: “Tegen liegen en bedriegen is geen kruid gewassen”.
Het verbeterplan dat nu wordt opgesteld door de interim directeur moet hier oplossingen voor bieden. Martin Verweij (PAB) zei ‘met spanning op het plan te wachten’. Ook noemde hij de nu vertrokken directeur een ‘zonnekoning’. Trijntje van Es (D66) was een van degenen die uitsprak veel vertrouwen te hebben in deze tijdelijk directeur.
Derya Karso (PvdA) vroeg zich af of het hier ging om het verbeteren van de structuur van de dienst of het aanpakken van de cultuur die er heerste. Zij oordeelde dat het vooral ging om de cultuur, want problemen konden niet intern worden besproken.
Waardering
Meerdere fracties spraken hun waardering uit voor de medewerkers van de sociale dienst. Ondanks de spanningen en de slechte sfeer bleven zij zich volledig inzetten voor het belang van hun cliënten, de mensen die afhankelijk zijn van uitkeringen en ondersteuning. Cliënten hebben volgens het onderzoek niets gemerkt van de problemen.
Dit laatste werd ook onderschreven door het college. Wethouder Arjan Kosten liet weten dat het college was geschrokken van de problemen. Het reflecteren op de uitkomsten van het onderzoek is nog niet afgelopen, liet hij weten. Het college onderschrijft de aanbevelingen van het onderzoeksrapport volledig. Zo moet er meer inzicht komen in de gang van zaken bij het Algemeen en het Dagelijks Bestuur, vond Kosten.
Jaco van Erk, wethouder sociaal, sprak over een te grote afstand tussen Algemeen Bestuur en werkorganisatie. De interim directeur heeft een jaar de tijd om een verbeterplan te maken en te beginnen met de uitvoering ervan. Zij doet dat in nauw overleg met het bestuur. Hierbij wordt gekeken naar de structuur, maar ook de cultuur binnen de sociale dienst.
Teleurgesteld
In zijn tweede termijn wilde Chris Grimmius (GL) conclusies trekken. Hij sprak zijn teleurstelling uit in het optreden van wethouder van Erk als lid van het Algemeen Bestuur. “Als eerder daadkrachtiger opgetreden was, had de ernst van de situatie veel eerder aan het licht kunnen komen”, merkte Grimmius op. Derya Karso (PvdA) deelde deze kritiek.
Martin Verweij (PAB) stelde vast dat individuele leden van het bestuur “signalen opvingen’, maar dat men er kennelijk niet met elkaar over gepraat heeft en zaken bij elkaar heeft opgeteld’. Hij wilde niet het beeld creëren dat “één wethouder verantwoordelijk gesteld moet worden voor het feit dat er eerder had moeten worden ingegrepen”. Anita Stigter (CU) sprak haar vertrouwen uit in de wethouder.
Volg ons ook op ons WhatsApp kanaal: https://whatsapp.com/channel/0029VaoRvYF6rsQtr0tBRu3u