Gemeente stuurt 18-jarigen een kaartje

0
586

PAPENDRECHT – De gemeente Papendrecht stuurt alle 18-jarigen vanaf nu rond hun verjaardag een felicitatiekaartje. Bij het kaartje zit informatie over alle rechten en plichten die je hebt als 18-jarige. De eerste kaarten zijn vorige week op de post gedaan.

Het project is een initiatief van Suppord Jeugd- en Jongerenwerk en de gemeente. Het doel is om jongeren meer informatie te geven over bijvoorbeeld het regelen van zorgverzekering, het inschrijven bij Woonkeus, het aanvragen van toeslagen, de keuze voor orgaandonatie, enzovoorts.

Mijlpaal
’18 jaar worden is echt een mijlpaal’, vertelt burgemeester Annemiek Jetten. Je bent vanaf die leeftijd voor de wet volwassen. Je wordt voor vol aangezien met alle rechten en plichten die daarbij horen. Zo mag je bijvoorbeeld ook stemmen. We willen graag dat achttienjarigen op de hoogte zijn waar ze overal keuzes over mogen maken, wat hun rechten en plichten zijn en wie hen kan helpen als ze er niet uitkomen.’

Kwikstart
Bij de kaart en de brief van de burgemeester aan de jarige zit een USB met leuke en nuttige informatie over onder andere geldzaken en gezondheid. Ook wordt er verwezen naar de app Kwikstart. Op deze app, een checklist voor jongeren die 18 worden, heeft de gemeente sinds kort een lokale pagina.

Burgemeester Jetten: ‘Ik hoop dat jongeren hier hun voordeel mee gaan doen en vooral dat ze in gesprek gaan als ze vragen hebben of tips nodig hebben. Dat kan met de jongerenwerkers van Suppord, maar natuurlijk ook met mij.’