Studenten moeten tekort aan doktersassistenten oplossen

0
82

REGIO – Er is een nijpend tekort aan doktersassistenten in de regio Gorinchem. Om daar wat aan te doen is Zorggroep Huisarts en Zorg uit Gorinchem een samenwerking aangegaan met het Da Vinci College.

De school levert studenten aan voor huisartsenpraktijken, waar zij een stage- of leerwerkplek krijgen en ondertussen de huisartsenpraktijk ontlasten. Deze samenwerking is nodig omdat de druk in de huisartsenpraktijk toeneemt en het voor praktijken steeds lastiger is om goed personeel te vinden, laat de instelling weten. Daarom is binnen de hele regio Zuid-Holland Zuid een breder project opgestart van verschillende zorggroepen en opleidingsinstellingen om nieuwe doktersassistenten te werven en op te leiden. Da Vinci College en Huisarts en Zorg doen hieraan mee om het aantal stage- en leerwerkplekken te vergroten. “Doktersassistenten zijn vaak het eerste aanspreekpunt voor patiënten. Zij moeten de zorgbehoefte van de patiënten telefonisch goed in beeld krijgen. Dat vraagt om de benodigde medische kennis en daar is een goede opleiding voor nodig”, aldus een woordvoerder van de Zorggroep.

Hulp bij werkplek
Ook het Da Vinci college is blij met de samenwerking. “We hebben de krachten gebundeld om de regio te versterken. Sinds deze samenwerking hebben wij al onze studenten een stageplaats en/of (leer)werkplek kunnen bieden. Zowel tijdens de opleiding als na het behalen van het diploma”, vertelt Margreet Knops, domeinleider bij Da Vinci College. “Door onze samenwerking hoeven leerlingen zelf niet willekeurige praktijken te benaderen voor een stageplaats. Wij geven het aantal leerlingen door aan Huisarts en Zorg en die geeft aan met welke praktijken een leerling gericht contact kan opnemen.”

Voordat ze dit traject samen aangingen, was er al goed contact tussen de Zorggroep en het Da Vinci College. Studenten van de opleiding Doktersassistent liepen al regelmatig stage bij huisartsenpraktijken in de regio Gorinchem. “Van daaruit hebben we gekeken wat we nog meer voor elkaar konden betekenen en zagen we een kans voor de BBL-studenten”, vult Knops aan.

Bij de BBL-opleiding (Beroeps Begeleidende Leerweg) Doktersassistent gaat de student één dag in de week naar school in Dordrecht. De rest van de week werkt de student in de huisartsenpraktijk. “En dat werpt zijn vruchten af”, aldus Susanne Hamelink, projectcoördinator bij Huisarts en Zorg. “Het is belangrijk dat wij opleiden voor de regio Gorinchem en omstreken. Bij het plaatsen van leerlingen houden wij nadrukkelijk rekening met de afstand woon-werkverkeer.”

Open dag
Wie kennis wil maken met de opleiding tot doktersassistent kan vrijdag 27 januari een bezoek brengen aan de open dag van het Da Vinci College. Je kunt dan onder meer een kijkje nemen in de lokalen van de opleiding, waar een huisartsenpraktijkruimte is nagebouwd.

Meer informatie over de open dag, waar ook andere opleidingen van het ROC te bezoeken zijn, is te vinden op de website van het Da Vinci College.

Dit is een verhaal van onze streekredactie omroepen Drechtsteden.