Tips voor de aanschaf van een laadpaal

0
713

Partnercontent

Het aantal elektrische auto´s in Nederland neemt erg snel toe. Vooral met de stijgende brandstofprijzen, wordt het elektrisch rijden steeds goedkoper en ook fiscaal is het erg aantrekkelijk om een volledige elektrische auto aan te schaffen. Voor het opladen van je elektrische auto, moet je naar een laadpaal. Daar is een klein probleem mee. Ten opzichte van de snelle groei van elektrische auto´s, gaat het met de beschikbaarheid van de openbare laadpalen een stuk minder snel. Daarom kiezen steeds meer eigenaren van een elektrische auto voor een eigen laadpaal. Enkele tips voor de aanschaf van een laadpaal.

Kijk goed na welke elektrische aansluiting je hebt

Een laadpaal is best wel een kleine investering. Wel kun je bij Elec2Go terecht voor een relatief goedkope laadpaal. Als jouw elektrische systeem thuis een laadpaal niet aankan, dan moeten ook hier nog aanpassingen aan gebeuren en dit kost je dan nog meer. Waar je bij een elektrische aansluiting op moet letten, is of je een 1-fase of 3-fasen aansluiting hebt. Wil jij een snelle oplading van jouw auto, dan kies je het beste voor een 3-fasenlaadpaal. Heb jij een 1-fase elektrische aansluiting, dan is dit niet mogelijk. Wel kun je de 1-faseaansluiting laten aanpassen naar een 3-fasenaansluiten. Zo kun je alsnog kiezen voor de meeste snelle laadpaal. Hoe herken je de faseaansluiting? Dit kun je herkennen aan de omschrijving op je elektriciteitsmeter. Bij 1-fase: 220V of 230V. Bij 3-fasen: 3x220V/230V of 380/400V.

Let op de locatie van de laadpaal

Als een laadpaal er eenmaal staat, dan is deze niet meer zo gemakkelijk te verplaatsen. Kies de plek waar je de laadpaal plaatst daarom zorgvuldig. Houd hierbij rekening met de plek waar de stekker in de auto moet. Is het aan de rechterkant, de linkerkant of zoals ook bij sommige elektrische auto´s het geval is, in de neus? Het aantal auto´s die je wilt opladen kan ook van belang zijn voor de locatie van de laadpaal. Dan kun je deze beter op een centrale plek plaatsen. Maak je gebruik van de gemeentegrond van de gemeente? Dan moet je een vergunning aanvragen en wordt de laadpaal openbaar. Ook anderen mogen er dan hun auto aan laden.

Kies je voor een laadpaal of een wallbox?

Een wallbox is ook een vorm van een laadpaal, maar dan zonder een paal. Dit is een box voor aan de muur. Je kiest vaak een wallbox, als je echt geen ruimte hebt om een laadpaal te plaatsen. Zo kun je de wallbox aan de muur installeren en kun je de auto op de gebruikelijke wijze opladen. Heb je wel voldoende ruimte, dan is een laadpaal aan te raden boven een wallbox. Een laadpaal is veel stabieler en robuuster.