Waarvoor kun je wel en niet naar het ziekenhuis tijdens de staking op 16 maart?

0
115

REGIO – Vanaf 08:00 uur op donderdag 16 maart voeren ziekenhuismedewerkers 24 uur lang actie voor een hoger cao-loon. Dat betekent dat sommige operaties of afspraken met de dokter niet doorgaan. Elk ziekenhuis heeft een eigen draaiboek voor de stakingsdag. Hier lees je welke zorg je kunt verwachten bij het Albert Schweitzerziekenhuis.

Betekent de staking dat het personeel niet werkt?
Nee. De medewerkers die aan de staking meedoen, draaien zogenoemde zondagsdiensten. Dat betekent dat ze alleen werk doen dat ze in het ziekenhuis normaal gesproken op zondag ook doen. Tijdens de actiedag zijn ze ook bezig met het uitdelen van flyers, het maken van spandoeken en ludieke acties binnen het ziekenhuis.

In welke ziekenhuizen wordt gestaakt?
In de regio Rijnmond doen zes ziekenhuizen mee aan de landelijke staking van zorgpersoneel. Het gaat om het IJsselland Ziekenhuis, het Albert Schweitzer Ziekenhuis, het Maasstad Ziekenhuis, het Franciscus Gasthuis, het Franciscus Vlietland en het Beatrix Ziekenhuis in Gorinchem.

Waarom staakt het zorgpersoneel?
Verpleegkundigen, laboranten, operatie-assistentes en ander personeel willen een loonsverhoging van 10 procent plus 100 euro bruto per maand erbij. Ook willen ze meer inspraak in hun rooster, zodat ze bijvoorbeeld niet heel veel avonddiensten en nachtdiensten hoeven te draaien en bijna geen gewone dagdiensten hebben, omdat het ziekenhuis die uitbesteedt aan ZZP’ers.

Staken alle medewerkers van het ziekenhuis?
Nee, sommige afdelingen van de ziekenhuizen staken wel, andere niet. Hieronder lees je per ziekenhuis welke zorg doorgaat en hoe het ziekenhuis eerder gemaakte afspraken afzegt. In alle ziekenhuizen blijven de Spoedeisende Hulp-afdelingen open. De patiënten die al in het ziekenhuis opgenomen zijn, worden ook gewoon verzorgd en behandeld.

Albert Schweitzer Ziekenhuis
Bij het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht doen vier afdelingen mee aan de landelijke actiedag voor hogere cao-lonen: de operatieafdeling, de radiologie-afdeling, de ic/hartbewaking en de verpleegafdeling C2 waar patiënten verzorgd worden na een operatie. Geplande operaties die niet spoedeisend zijn, gaan op 16 maart niet door. Geplande röntgen- en scanafspraken gaan die dag ook niet door. Het ziekenhuis belt patiënten op om een nieuwe afspraak te maken. Patiënten die op 13 maart geen bericht ontvangen hebben, kunnen ervan uitgaan dat hun afspraak doorgaat.

Alle acute zorg, spoedeisende hulp, spoedoperaties en geplande oncologische operaties gaan door. Ook de spreekuren bij de poliklinieken gaan door.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.