Creatief besparen en goedkoop op vakantie

0
429

(partnercontent)
U droomt van een vakantie, maar wilt nog niet boeken omdat het misschien financieel niet haalbaar is. Deze verstandige opvatting heeft vaak tot gevolg dat vluchten, hotels en appartementen vol zitten als u eenmaal uw vakantiebudget bij elkaar gespaard heeft. Ook de vroegboekkorting loopt u mis. Er zijn echter manieren om het hele jaar door geld uit te sparen om vervolgens goedkoop op vakantie te gaan.

Maandelijkse lasten: verzekeringen vergelijken is zo gedaan
Zowel de maandelijkse uitgaven als het organiseren van een vakantie vragen om enige creativiteit. Allereerst zijn daar de vaste lasten. Tegenwoordig is prijzen vergelijken in een handomdraai gedaan op internet, hiermee komt u tot de conclusie dat u voor bepaalde diensten en abonnementen te veel betaalt. De tarieven van verzekeringen bijvoorbeeld, zijn allemaal snel, makkelijk, overzichtelijk en kosteloos naast elkaar te leggen. Vergelijk gratis uitvaartverzekeringen, autoverzekeringen, reisverzekeringen en welke assurantie u maar in uw pakket heeft met die van andere aanbieders, stap zo nodig over en zie hoe er maandelijks veel geld vrijkomt.

Wekelijkse uitgaven: boodschappen en benzine
Wekelijks gaat er veel geld richting supermarkt en benzinestation. Voor de eerste geldt: neem de folders van de supermarkten door en wees niet te kritisch. Zo gooien mensen louter A-merken in hun karretje bij ’s lands grootste kruidenier. Dure gewoonte! De folders van bijvoorbeeld Aldi en Lidl zijn online te vinden. Ze zijn niet altijd de goedkoopste, daarom is het ook in dit geval een kwestie van blijven vergelijken en aanbiedingen eruit pikken. Haal groente, fruit, brood en andere lekkernijen eens bij een Islamitische supermarkt, die zijn dikwijls nóg goedkoper. Benzineprijzen bij diverse tankstations in de buurt zijn eveneens vaak online op te zoeken. Daarbij is het vaste prik dat men bij onbemande stations minder betaalt. Wat vaker de fiets pakken loont vanzelfsprekend ook de moeite.

Kringloopwinkel en repair-café
De kringloopwinkel is trendy, deze sector heeft zeker tijdens de coronacrisis haar stoffige imago voorgoed van zich afgeschud. Duurzaamheid is het toverwoord, deze term gaat vaak gepaard met zuinigheid. Komt dat even mooi uit. Er zijn in Nederland meer dan duizend kringloopwinkels – dus altijd wel enkele in de buurt – waar u goedkoop aan meubels, boeken, apparaten en kleding komt. Functioneert een apparaat niet naar behoren (dit geldt ook voor u huidige spullen) gooi het dan niet weg, maar zoek eens een repair-café op. Oude meubeltjes kunt u zelf opknappen. Deze aanpak is populair bij mensen in alle leeftijdsgroepen, in alle lagen van de bevolking. Kortom: de inrichting van uw huis is niet langer afhankelijk van de grote en meestal dure winkelketens.

Campervakantie: avontuurlijk en veel zien voor weinig
Ditzelfde uitgavepatroon kan grotendeels in stand worden gehouden tijdens de vakantie. Natuurlijk zijn er veilingsites en lastminute-aanbiedingen, maar heeft u wel eens aan het huren van een camper gedacht? Via Goboony en Camptoo doet u dit bij particulieren. Dit is goedkoop en duurzaam, met een camper komt u bovendien op veel plekken waar een all-in vliegvakantie meer kosten en minder mobiliteit met zich meebrengt. Zeker als u kiest voor bestemmingen waar ook de horeca goedkoper is (Italië, Spanje, Tsjechië, Kroatië) is er nog meer vakantiegevoel, want u kunt zonder schuldgevoel een terrasje pakken. Mijd wel de horeca op grote stadspleinen, daar vragen ze doorgaans meer dan op andere locaties.

Reis in de zachte tussenseizoenen
Een voorbeeld: vliegtickets voor Pisa, in het schitterende Toscane, zijn in de tussenseizoenen zeer betaalbaar. U boekt via de genoemde sites simpel een camper in de buurt van Pisa, haalt deze op, tikt op een camping-app de gewenste bestemming in (Florence, Arezzo, San Gimignano) en rijdt er op uw gemak naartoe. Ook de campings zijn prima te betalen. Zo ziet u veel van de omgeving en geniet u van een welverdiende vakantie met grote kans op zacht tot heel mooi weer. Dat laatste is overigens altijd gratis!