Ben Corino: Papendrecht een ‘klein Gallisch dorpje’?

0
511

In Papendrecht heeft de nieuwe coalitie, PAB, VVD, CU, CDA en SGP, de handen ineen geslagen. Het Programma akkoord noemden zij het bestuursakkoord, wat niet helemaal de lading dekt. Immers, de gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan en het akkoord betreft slechts een coalitieakkoord. De oppositiepartijen onder aanvoering van Trijntje van Es (D66) vielen hierover. Ach, what´s in a name zal er bij de coalitiepartijen gedacht zijn. Het gaat toch om de inhoud. En zo stellen zij het is geen dichtgetimmerd akkoord met een uitnodigende titel samen maken we Papendrecht.

Het begrip “Samen”, dat weten we in de politiek, kan rekbaar zijn. Voor de een betekent de uitleg samen in de breedste zin van het woord en voor de ander “als jullie maar samen onze lijn volgen dan is het goed”.

Vaak speelt dan het machtsgetal van het aantal zetels dat de partijen hebben een doorslaggevende rol, in de zin dat dit leidend is bij de besluiten en de koers die wordt ingezet. Ach, niet iets nieuws onder politieke zon, het is zo’n beetje een wet van Meden en Perzen, een onveranderbare regel waaraan niet te tornen valt. Ongeacht het sausje met goede voornemens dat er wordt aangebracht.

Zo’n verkiezingskreet met een mooi sausje tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezing hanteerde de Papendrechtse VVD. De VVD in zijn algemeenheid heeft Veiligheid en oog voor de belangen van de ondernemers hoog in het vaandel staan. Zo ook in Papendrecht. Maar ja, hoe vertaal je dit in de coalitieonderhandelingen om in het college terecht te komen. Dat wordt in deze dagen duidelijk.

De koopzondagen staan wederom ter discussie bij de ertenpellers. Ten tijde van de corona lockdown werd het mogelijk om op zondag de boodschappen te doen. De eerste stap voor een versoepeling was gezet, zo dacht men bij de PvdA, D66 en Onafhankelijk Papendrecht (OP). Zo niet bij de nieuwe coalitie waar de VVD deel van uitmaakt. Daar kondigde de VVD met een initiatiefvoorstel te komen met betrekking tot een koopzondag in Papendrecht.

Volgens een artikel in het Reformatorisch Dagblad uit 2020 waren er op dat moment nog 28 gemeenten zonder koopzondagen. Achtentwintig gemeenten op toen 355 gemeenten totaal. Principiële bezwaren tegen de verstoring van de zondagsrust zijn voor hen leidend. Begrip en respect horen thuis in een democratie waar de meerderheid bepalend is voor welke koers het college vaart.

Kijken we naar het aantal stemmen dat de gezamenlijke christelijke partijen tijdens de laatste verkiezingen behaalden, kom ik niet verder dan 29,22 % van het aantal uitgebrachte stemmen voor christelijke partijen. Niet duidelijk is wat het standpunt van het PAB in de coalitie is. De VVD schippert met de belangen van de ondernemers die zij zeggen te vertegenwoordigen. En GroenLinks houdt de kerk een beetje in het midden. Niet zo zeer om geloofsredenen maar zijn tegen de 24 uurs economie.

Er komt mij een beeld voor ogen dat mij doet denken aan dat kleine Gallisch dorpje dat omringd was door Romeinen. Maar wie zijn in dit verhaal Asterix en Obelix? Deze week weten we meer wanneer de “ondernemerspartij” VVD haar initiatiefvoorstel presenteert.

Deze column is eerder gepubliceerd in DordtCentraal.