Gistpuistjes op je gezicht

0
389

(Partnercontent)
Als je een vette huid hebt, ben je vatbaarder voor schimmelinfecties. Gistpuistjes in je gezicht als gevolg van de aanwezigheid van dit type schimmel worden een gistpuistje of ook wel ‘schimmelacne’ genoemd. Regelmatig gebruik van producten op oliebasis of een onevenwichtig dieet kunnen deze aandoening veroorzaken. Gist gedijt goed op plaatsen met een hoge vochtigheidsgraad en warmte, daarom valt het vaak het gezicht aan.

Het is niet ongewoon om op enig moment in je leven last te krijgen van puistjes, maar als ze in je gezicht verschijnen, kun je je erg zelfbewust voelen. Het goede nieuws is dat er enkele eenvoudige stappen zijn die je thuis kunt nemen om er vanaf te komen.

Wat veroorzaakt gistpuistjes in het gezicht?
Gist is een soort schimmel die voorkomt op de menselijke huid en in de darmen. Het komt van nature voor en is voor de meeste mensen niet schadelijk, maar door bepaalde omstandigheden kan het uit de hand lopen en een probleem worden. Gist kan jouw huid besmetten, vooral op plaatsen die warm en vochtig zijn en bedekt zijn met kleding, zoals de liezen, onder de borsten, onder de armen en tussen de tenen. Het is vooral een probleem in warme en vochtige klimaten, zoals in de tropen, en in gebieden met slechte hygiëne, zoals openbare zwembaden en sportscholen. Het kan ook voorkomen bij mensen met diabetes en mensen die antibiotica gebruiken. De schimmel voedt zich met zweet en oliën van je huid, en produceert een stof genaamd beta-diol-in die een allergische reactie op je huid kan veroorzaken, wat resulteert in rode, jeukende en ontstoken puistjes. Deze puistjes worden vaak verward met acne, maar zijn eigenlijk een ander soort puistjes. Gist kan elk deel van het lichaam besmetten, maar het komt vaker voor op het gezicht dan op de rest van het lichaam omdat het gedijt in een warme en vochtige omgeving.

Hoe herken je een puistje veroorzaakt door gist?
Als je puistjes rood zijn en jeuken, is het waarschijnlijk dat ze worden veroorzaakt door een schimmelinfectie. Je merkt jeuk, zwelling en roodheid rond het getroffen gebied, evenals een dikke witte of gelige afscheiding uit het puistje. Gistinfecties gaan vaak gepaard met een branderig gevoel of jeuk. Het getroffen gebied heeft een dikke, witte afscheiding. Om meer te weten te komen over gistpuistjes en oorzaken, lees dan de tips hier.