Papendrecht herdenkt de doden op waardige wijze

0
483
Foto: Hans Hulswit

PAPENDRECHT – Papendrecht heeft donderdagavond opnieuw een waardige Dodenherdenking beleefd. Voor burgemeester Margreet van Driel was het de eerste keer, voor Wim de Leur, voorzitter van het 4 mei comité, was het de laatste keer in deze rol. Hij neemt afscheid van zijn functie, die hij 15 jaar heeft vervuld.

Zoals gebruikelijk begon de avond met een kranslegging bij de Joodse gedenksteen, waarna de Stille tocht zich in beweging zette richting de Grote Kerk. Er werd ook stilgestaan bij het huis van Gerrit van Dalen, de Papendrechter die vlak voor het eind van de oorlog werd gefusilleerd.

In de Grote Kerk luisterde een grote groep aanwezigen naar meerdere toespraken. Onder meer Wim de Leur en burgemeester Margreet van Driel benadrukten het belang van herdenken, ook nu de meeste mensen die de oorlog hebben meegemaakt er niet meer zijn. “Herinneren wordt herdenken”, zo werd dit genoemd.

Jim Keeffe, foto: Hans Hulswit

Jim Keeffe, zoon van een Amerikaanse piloot die boven Papendrecht uit zijn vliegtuig moest springen, vertelde over zijn vader en over de band die hij en zijn familie nu met Nederland hebben.

Teus Donk zei enige woorden namens de Papendrechtse kerken. De 17-jarige Linde van Erk sprak namens de nieuwe generatie. Zij probeerde aan te geven wat vrijheid betekent.

Foto: Hans Hulswit

Om precies 8 uur waren er twee minuten stilte bij het monument voor de begraafplaats. Daarna werden er kransen gelegd, onder meer door twee Oekraïense aanwezigen.

Tot slot van de plechtigheid ging iedereen naar de graven van de zeven bemanningsleden van de Lancaster ‘Popeye’, die in Papendrecht neerstortte.

Foto: Hans Hulswit