Woensdagochtend opnieuw noodweer

0
268

REGIO – Opletten geblazen, want woensdagochtend worden in onze regio zware windstoten verwacht. Het gaat om windstoten van 70 tot 100 kilometer per uur. En vannacht worden al tientallen millimeters regen verwacht. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor het hele land. Die geldt in onze regio niet voor de regen, maar wel voor de harde wind.

Het begint vannacht al te regenen en dat gaat waarschijnlijk tot en met morgenochtend door. De wind neemt vooral vanaf 06:00 uur in de ochtend in kracht toe. Waarschijnlijk neemt het vanaf 12:00 uur weer af. Houd morgenochtend vooral het weer in de gaten om te zien hoe laat het precies staat te gebeuren, zegt weerman van Rijnmond, Ed Aldus. “Het is zomer, maar het lijkt morgen even wel meer herfst.”

Rijkswaterstaat geeft aan dat de ochtendspits woensdag drukker kan verlopen dan gebruikelijk. Weggebruikers moeten extra alert zijn en voor vertrek de verkeersinformatie controleren. Volgens de Rijnmond-weerman komt dit doordat windstoten in de zomer meer impact hebben dan in de winter. “Nu zijn de bomen vol in bloei, waardoor takken kunnen afbreken of misschien wel hele bomen om kunnen waaien.”

Volgens Aldus krijgt onze regio sowieso te maken met harde windstoten, maar niet de ergste. “Het zwaartepunt ligt niet bij ons, maar meer rondom Amsterdam. Daarna trekt dit over de Utrechtse heuvelrug verder het oosten van het land in.”

Afnemen
Voor veel mensen staat het noodweer van vorige maand nog in het geheugen gegrift. Straten liepen onder water en bewoners in Rotterdam-IJsselmonde zagen zelfs de drollen door het huis zwemmen. Moeten we weer rekening houden met zulke extremen? Volgens de weerman is dat nu niet het geval.

“De vorige keer viel er veel meer regen in een hele korte tijdsperiode en dan staat alles blank. Nu is de periode waarin de regen valt veel meer verspreid.” Hij benadrukt ook dat het nu meer draait om de harde windstoten. Eventueel tuinmeubilair of andere losse voorwerpen binnen zetten of goed vastzetten, is dan ook geen overbodige luxe. De wind zal rond 12:00 uur snel afnemen.

Na regen komt zonneschijn luidt het gezegde en de rest van de week wordt dat ook waarheid. Vanaf het weekend wordt het prachtig zomerweer en zaterdag wordt een temperatuur van 30 graden verwacht. “Na zondag stopt dit wel: de dag wordt zeer waarschijnlijk afgesloten met een onweersbui.”

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.