Negatief zwemadvies voor Merwelanden vanwege PFAS, meeste recreatieplassen veilig

0
424
De Merwelanden, foto: Rijnmond

REGIO – De provincie Zuid-Holland raadt het zwemmen in recreatieplas De Merwelanden in Dordrecht voorlopig af. Een eerste onderzoek maakte duidelijk dat er kankerverwekkend PFAS in het water zit, en er is een extra onderzoek nodig om te bepalen hoe schadelijk die hoeveelheid is. Het negatieve zwemadvies geldt in ieder geval tot daar meer duidelijkheid over is.

De waterschappen Hollandse Delta en Rivierenland hebben de afgelopen weken onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van PFAS in het oppervlaktewater bij dertien zwem- en recreatielocaties in de omgeving van Chemours. Dit Dordtse chemiebedrijf ligt al een tijdje onder vuur vanwege de uitstoot van het kankerverwekkende PFAS.

Het RIVM concludeert op basis van de resultaten van dat onderzoek dat in twaalf recreatieplassen veilig kan worden gezwommen. Dat geldt dus ook voor recreatieplas Het Lammetjeswiel in Alblasserdam, de Slingelandse Plassen in Goudriaan, de Donk in Hoornaar en de Put bij Avonturenpark Molenwaard in Ottoland. Alleen voor recreatieplas De Merwelanden – hemelsbreed een paar kilometer verwijderd van Chemours – is een extra onderzoek nodig.

“De waarden lijken niet direct verontrustend, maar als het gaat om de volksgezondheid zijn we liever iets te streng”, zegt gedeputeerde Frederik Zevenbergen van de provincie. “Er is geen duidelijke norm voor PFAS in zwemwater, daarom hebben we het RIVM om advies gevraagd. Omdat aanvullend onderzoek nodig is, hebben we besloten om een negatief zwemadvies af te geven.”

Het RIVM heeft ongeveer vier weken nodig voor het extra onderzoek.

‘Zo snel mogelijk duidelijkheid’
Wethouder Tanja de Jonge van de gemeente Dordrecht laat weten dat zwemmers zich niet direct zorgen hoeven te maken. “We weten dat de waarden niet heel verontrustend zijn in de Merwelanden, dus mensen die in het verleden hebben gezwommen hoeven niet gelijk bang te zijn”, zegt de stadsbestuurder tegen RTV Dordrecht.
“We balen ervan dat het onderzoek vier weken duurt, want het is zomer en dit is een zeer geliefde zwemplas in Dordrecht.”

Toch kun je als het om je gezondheid gaat maar beter voorzichtig zijn, vindt De Jonge. Om die reden denkt ze dat de provincie het juiste besluit heeft genomen. “We hopen zo snel mogelijk duidelijkheid te geven.”

Uitzendingen Zembla
De twee waterschappen besloten de kwaliteit van het zwemwater met spoed te laten onderzoeken na twee uitzendingen vorige maand van het tv-programma Zembla.

In de eerste uitzending stelt het programma dat Chemours en moederbedrijf DuPont al tientallen jaren wisten hoe schadelijk het kankerverwekkende PFAS is voor het milieu en de gezondheid, maar dat de Amerikaanse bedrijven dit onder de pet hielden.

In de tweede uitzending liet Zembla zien dat het water in sloten en (zwem-)plassen in een straal van 15 kilometer rondom Chemours zeer ernstig vervuild is met PFAS en dat de aangetroffen hoeveelheden van deze stof tientallen en in sommige gevallen honderden keren de norm overschrijdt. De PFAS verspreidde zich overwegend via de schoorstenen van Chemours.

De Tweede Kamer wil dat het kabinet in kaart brengt wat er moet gebeuren om Chemours zo snel als mogelijk geen kankerverwekkend PFAS meer te laten uitstoten. Een motie van de Partij voor de Dieren hierover is begin deze maand met een grote meerderheid aangenomen.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.