Grote brand bij Bon Bon Partyservice; pand is verwoest

0
1512
Foto: Peter Stam

ALBLASSERDAM – De vestiging van Bon Bon Partyservice aan de Van Hennaertweg in Alblasserdam is zondagmiddag getroffen door een grote brand. De eerste melding kwam binnen om 14:15 uur. Rond 14:45 is opgeschaald naar GRIP-1.

De brandweer rukte uit met twee tankautospuiten en een hoogwerker. Uit Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht, ‘s-Gravendeel, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht werd versterking opgeroepen. Ook zijn drie ambulances opgeroepen.

De A15 tussen Papendrecht en de tunnel onder de Noord is in beide richtingen afgesloten.

Foto: Peter Stam

Rond 15:30 uur is er een Alert-NL alarm verstuurd naar onder meer Papendrecht, waarin werd gewaarschuwd ramen en deuren te sluiten. Voorlopig lijkt het erop dat de rook afdrijft in de richting van Oud-Alblas. Ook werd er opgeschaald naar GRIP-2. Rond deze tijd zijn er explosies gehoord.

Het Sportcentrum heeft rond 16:00 uur het buitenbad gesloten in verband met het rookalarm. Er is assistentie opgeroepen vanwege mogelijk gevaarlijke stoffen. Tegen 16:30 uur is besloten dat het gebouw van Bon Bon niet meer te redden is. Men laat de brand gecontroleerd uitbranden. Men probeert het gebouw met water te koelen.

Rookontwikkeling vanaf de N214, foto: Hans Hulswit

Jan Willem Boersma, burgemeester van Alblasserdam, heeft via X (tot voort kort Twitter): een bericht uitgestuurd: “Door de officier van dienst geïnformeerd over een grote brand bij het bedrijf Bon Bon in @GemAlblasserdam. Veel rookontwikkeling, A15 afgesloten. Heel veel sterkte voor deze ondernemer en zijn medewerkers. Wat intens heftig en verdrietig om je bedrijf zo in brand te zien staan.”

Zondagmorgen meldde Bob Bon op Instagram dat er zondag 462 zonnepanelen zouden worden aangesloten. Of dit de oorzaak is van de brand is op dit moment nog onduidelijk. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt. Alblasserdamsnieuws meldt dat de hulpdiensten er vanuit gaan dat de brand op het dak is ontstaan. De precieze oorzaak wordt door het team Brandonderzoek onderzocht.

Pand niet te redden
De veiligheidsregio laat weten dat het pand niet meer gered kan worden. Ook wordt burgers geadviseerd wat te doen met aangetroffen zonnecelscherven. Er wordt onderzocht hoeveel zonnecelschreven zijn neergedaald in de omgeving. Het wordt stellig afgeraden deze scherven met de hand aan te raken. Ze zijn bijzonder scherp.

Volgens Rijkswaterstaat is er door de brand ook veel rommel op de A15 terechtgekomen. De weg moest daarom eerst worden schoongemaakt.

De brand is inmiddels (21:25 uur) onder controle, maar de brandweer verwacht de komende uren bezig te zijn met nablussen. Dat kan nog leiden tot rookontwikkeling.

In de loop van de avond is begonnen met de sloop van het pand en het nablussen.

Dit verhaal is aangepast op 31 juli om 11:10 uur.